EU-lagstiftarna vill stoppa de negativa effekterna av den kraftigt ökade korttidsuthyrningen inom EU genom skärpta regler för uthyrare. Foto: Shutterstock
Publicerat 29 februari, 2024

Ny EU-förordning ska stävja Airbnb-uthyrningar

EU-parlamentet beslutade under torsdagen att öka kontrollen av korttidsuthyrningar.  Skälet är att tillgången till permanenta bostäder minskat i många av Europas turiststäder.

I Barcelona och Palma i Spanien är det förbjudet att hyra ut sina lägenheter till turister. I Amsterdam, Lissabon, Paris och Reykjavik har privatuthyrning till turister lett till kraftigt ökade lägenhetspriser och gjort det svårare för inte minst unga människor att ta sig in på bostadsmarknaden.

Orsaken är en kraftig expansion av uthyrningstjänster som Airbnb, Booking, Expedia och TripAdvisor.

[ Annons ]

EU-parlamentet har haft ögonen på detta under en längre tid och i november förra året lades ett förslag, som nu antagits i parlamentet, att de som hyr ut sina bostäder måste registrera sig online i en databank hos EU. Därefter kan värdarna hyra ut sina hus och lägenheter.

Onlineplattformarna måste se till att den information som värdarna lämnar är tillförlitlig och fullständig, och att registreringsnumret är tydligt synligt på motsvarande annons

Registreringsförfarande gör det möjligt för de berörda myndigheterna att identifiera värden och fastigheten den ligger i. De nya reglerna innebär också att plattformarna måste dela med sig av data till EU-ländernas myndigheter för att möjliggöra ökad kontroll. Då kan städer som har särskild turistskatt per natt se om den betalas in. Myndigheter kan också få en bild av hur många lägenheter som är uthyrda och i vilka områden de hyrs ut.

När rådet har antagit texten kommer den att offentliggöras i EU:s officiella tidning, varefter förordningen kommer att börja tillämpas om 24 månader.

Kim Van Sparrentak, ledamot i EU-parlamentet för Nederländska De Gröna som drivit frågan är nöjd med beslutet.

– Denna lag kräver att plattformar delar sina data med lokala myndigheter, så att de bättre kan genomdriva regler för semesteruthyrning så att bostäder förblir tillgängliga för invånarna, säger hon i ett uttalande

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna Sverige, säger att organisationen i sak inte har några åsikter om EU:s beslut.

– För den som hyr ut till Airbnb eller liknande plattformar utan hyresvärds godkännande finns redan ett svenskt regelverk på plats. Jag ser detta som ett bostadspolitiskt beslut från parlamentet. Man vill se till att det finns nog med attraktiva och billiga bostäder i städerna till de som bor i staden och inte till turister.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]