Omkring 5000 bostadsrättsinnehavare i Sverige kan få bättre skattevillkor. Detta efter en ny dom i kammarrätten som öppnar upp för att oäkta föreningar kan räknas som äkta.
I en ny dom fastställer kammarrätten i Stockholm att bostadsrättslägenheter går att bruksvärdera vilket gör en så kallad oäkta bostadsrättsförening äkta.
De som bor i en oäkta bostadsrättsförening har ofta en låg månadsavgift därför att lokalhyrorna är höga och ger en betydande inkomst för föreningen. En bostadsrättsförening är oäkta när mindre än 60 procent av föreningens ”verksamhet” är att tillhandahålla bostäder till sina medlemmar. I praktiken innebär det att om föreningen har för höga inkomster från att till exempel hyra ut lokaler så kan medlemmarna komma att förmånsbeskattas. Dessutom gäller mindre förmånliga skatteregler vid en försäljning av lägenheten.
I det aktuella rättsfallet, som gäller en bostadsrättsförening på Södermalm, har föreningens bostadsrättslägenheter fått en hyra som om de vore hyresrätter, det vill säga i enlighet med den så kallade bruksvärdesmetoden. Kammarrätten slår fast att om föreningen hade hyrt ut fastighetens bostadsrättslägenheter, som alla har en hög standard, som hyresrätter hade intäkterna blivit sådana att verksamheten överstigit de 60 procenten. Skatteverket ville istället använda sig av schablonbaserade hyror, vilket hade gett ett mycket lägre procenttal än bruksvärdesmetoden. Men kammarrätten valde alltså att gå på bostadsrättsföreningens linje.
Domen är så välskriven och genomarbetad, det finns inget som nästa instans skulle kunna ifrågasätta.
Liselott Kristoffersson, fastighetsjurist.
I Sverige bor ungefär 5000 personer i lägenheter i oäkta föreningar. Den nya domen kan nu öppna upp möjligheten för dessa föreningar att bli äkta.
Det är Fastighetsägarna Service som har biträtt föreningen i kammarrätten och genomfört bruksvärderingen av fastighetens lägenheter. Skatteverket har visserligen möjlighet att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen, men Liselott Kristofferson, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service och föreningens ombud, är optimistisk:
– Domen kan överklagas men jag är övertygad om att den inte kommer att ändras. Domen är så välskriven och genomarbetad, det finns inget som nästa instans skulle kunna ifrågasätta, säger Liselott Kristofferson.