Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta. Foto: Olof Holdar/Sveriges Allmännytta.
Publicerat 28 januari, 2022

”Ny dom hotar 5G-utbyggnaden”

Om huset brinner upp kan fastighetsägaren tvingas bygga upp det igen för att garantera mobilsändning. Det kan bli verklighet efter en dom i HD, skriver Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta i en debattartikel. 

Enligt en dom fattad av högsta domstolen i november 2021 får en teleoperatör med basstationer på sex fastigheter i Luleå rätt att ersätta sina hyresavtal med långa ledningsrätter. Det innebär att den som äger ledningen har rätt att få tillgång till en fastighet för ledningsdragning, uppsättning av antenner och övrig utrustning på obegränsad tid. Det riskerar att kraftigt begränsa fastighetsägarens äganderätt och möjligheter att ändra en befintlig byggnad eller bygga nytt, skriver Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta, i Ny teknik.

De skriver: Till skillnad från ett hyresavtal innebär ledningsrätt stora nackdelar för fastighetsägare. Ersättningen för ledningsrätt betalas ut som engångssumma och är väsentligt lägre i jämförelse med hyran för basstationer. Men det stannar inte vid betydligt lägre intäkter. Värre är att ledningsrätten är evig och kvarstår om byggnaden byter ägare, om byggnaden rivs eller till och med brinner ned. En fastighetsägare med nedbrunnet hus är nämligen skyldig att bygga upp ett nytt för att garantera mobilsändning. En fastighetsägare som vill göra ändringar på en byggnad, exempelvis bygga på några våningar med bostäder måste själv ansöka om så kallad förrättning och bekosta denna. Kostnader som inte sällan uppgår till stora belopp, och långa och osäkra processer.

[ Annons ]

Domen kan även få konsekvenser för utrullningen av 5G i Sverige, befarar Anders Holmestig och Anders Nordstrand, eftersom fastighetsägare nu riskerar att bli mer tveksamma till att teckna hyresavtal för mobiltelefoni om det finns risk att operatören ansöker om ledningsrätt i framtiden.

Detta kan resultera i en betydligt mer kostsam utbyggnation av 5G-nätet eftersom operatörerna inte kan använda sig av befintliga byggnader, menar man och uppmanar regeringen därför att snarast ändra i ledningsrättslagen

De skriver: Ansvaret för att garantera mobiltelefoninätet kan inte läggas på enskilda fastighetsägare. De har redan bidragit till utbyggnaden genom att upplåta plats för master och det är orimligt att de ska riskera att få sitt hyresavtal ersatt med en evig ledningsrätt.

Vi uppmanar därför regeringen att skyndsamt ändra i ledningsrättslagen så att fastighetsägarens rätt till sina egna fastigheter upprätthålls. Om fastighetsägaren upplåter rättigheter på ett hyres- eller arrendeavtal på marknadsmässiga villkor ska det inte vara möjligt för ledningsägaren att kunna kräva en så ingripande åtgärd som ledningsrätt. Det är en förutsättning för att 5g-utbyggnaden ska kunna fortsätta och att den nödvändiga utvecklingen av våra städer med nya bostäder och lokaler kan tillgodoses.

Läs debattartikeln här

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]