Carolina Larsson, avdelningschef certifiering, SGBC.
Publicerat 5 mars, 2025

Ny certifiering för hållbara ombyggnationer

Nu lanseras SGBC:s nya certifiering, Miljöbyggnad Ombyggnad, som erbjuder anpassningsmöjligheter för svenska ombyggnadsprojekt.

Miljökraven för byggnader ökar och branschens hållbarhetsarbete utvecklas i hög hastighet.

Nu har Swedish Green Building Council (SGBC) tagit fram certifieringen Miljöbyggnad Ombyggnad, som utvecklats för att förbättra hållbarhetsprestandan i befintliga byggnader som byggs om. Systemet är en utveckling och sammankoppling av de två befintliga certifieringarna Miljöbyggnad Nybyggnad samt Miljöbyggnad iDrift.

[ Annons ]

Att uppdatera befintliga certifieringssystem i takt med en föränderlig omvärld, är en viktig del av det arbete som gör för att framtidssäkra den byggda miljön, säger Carolina Larsson, avdelningschef certifiering, SGBC.

– Det finns många starka skäl att arbeta med certifiering av just ombyggnadsprojekt varav ett är att certifieringen tydligt visar att ombyggnaden uppfyller en god hållbarhetsprestanda, vilket attraherar miljömedvetna fastighetsägare och investerare, säger Carolina Larsson.

Den flexibla metoden säkerställer att byggnaden uppfyller höga miljökrav både under projektering, produktion och i förvaltningsskedet.

– Genom att utveckla och sammankoppla två befintliga certifieringssystem i nya Miljöbyggnad Ombyggnad, skapar vi en flexibilitet och anpassningsförmåga som är avgörande för att effektivt hantera varje unikt ombyggnadsprojekt, säger Carolina Larsson.

Genom att energieffektivisera och förbättra byggnadens prestanda kan driftskostnaderna minska. Miljöcertifierade byggnader tenderar att ha högre marknadsvärde och ge bättre hyresintäkter och uthyrningsgrad.

Ur klimatsynpunkt är det förstås bra att återvinna i byggfasen. Men samtidigt finns risken att man inte uppnår samma energieffektivisering som med nya material. Hur tänker ni där?

– Vi lägger ingen värdering i hur projekten väljer att prioritera mellan de olika indikatorerna i systemet. Det vi önskar är att projekten gör sitt yttersta utifrån de förutsättningar man har att bidra till den hållbara utvecklingen, säger Carolina Larsson.

Hon ser dock att det kan få konsekvenser om man väljer att lägga för stort fokus på en enskild indikator. Då kan det innebära att man inte uppnår samma betygsnivå på en annan indikator och därmed kan det ge en effekt på slutgiltiga byggnadsbetyget.

Utöver hållbarhetsarbetet hjälper Miljöbyggnad Ombyggnad också utvecklare och fastighetsägare att uppfylla framtida lagkrav och få bättre villkor vid finansiering och försäkring, då manualen har en tydlig koppling mot taxonomins kriterier.

Manualen för Miljöbyggnad Ombyggnad finns att hämta här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]