Visioner för hyresrätten är ett genomgående tema på Fastighetstidningen just nu. Då kan det passa med lästips om en bok som vill ge det mänskliga omdömet en revansch.
I dag fredag utkommer boken Rätt räcker inte – att göra nytta på riktigt. Den handlar inte om bostadspolitik (även om flera av exemplen på byråkrati, regelstyrning och bristande värdeskapande hämtas från exempelvis bygglovshantering). Boken tar heller inte sikte på de stora visionerna – men väldigt mycket om vägen dit.
Den ena av bokens författare, Klas Hallberg, ursäktar sig i telefonen. Samtidigt som han ska försöka sammanfatta vad han och Per Kristensson, professor i psykologi med inriktning konsumtion och innovation, menar med att göra rätt på riktigt behöver han stanna till för att slänga i sig en tonfisksallad. Ett av bokens teman är trots allt att rigida regelverk inte får hindra individer från att göra vad som krävs i ögonblicket. Så vi enas om att eventuella tonfiskrelaterade avbrott är fullt rimliga villkor för en intervju.
– Bokens viktigaste budskap är hur vi som samhälle har skapat en idé om att det går att tänka ut i förväg vilka behov som kan uppstå. Utifrån det har vi skapat regelverk, och framför allt en massa styrdokument, för hur man ska fatta ett beslut. I boken refererar vi bland annat till Cirkus Cirkör gjorde som gjorde en hel show som de bevisa att om man försöker låsa knäna och stå helt still så kommer man att ramla omkull. Men om man bara är lite mjuk i knäna och andas, det vill säga om man tillåter viss rörelse, då kommer man klara att stå still, säger Klas Hallberg.
Det är när samma strategi förvandlas till regelextremism som det i stället eroderar tillit och suboptimerar effektiviteten.
Brist på framåtrörelse, bostadspolitisk sådan, präglar en hel del av svaren när Fastighetstidningen ihop med Fastighetsägarna har undersökt branschens visioner för hyresrätten. Det kan exempelvis uttryckas så här i ett anonymt svar: ”Dagens hyresreglering och hyreslagstiftning är som en våt filt över bostadsmarknaden. Det försvårar innovationer och hyresgästanpassade produkter.”
Nu är som sagt visserligen inte hyresreglering och hyreslagstiftning alls bokens ämne. Klas Hallberg är också tydlig med att regelverk och standardisering på intet sätt behöver vara ett problem. Han kallar det tvärtom ”det nordiska guldet” – enormt viktiga för att bygga upp den starka tilliten och den effektivitet som präglar det moderna samhället.
– Men det är när samma strategi förvandlas till regelextremism som det i stället eroderar tillit och suboptimerar effektiviteten, säger Klas Hallberg.

Rätt räcker inte – att göra nytta på riktigt kritiserar en övertro på processer och regler som prioriteras över att skapa verkligt värde och använda mänskligt omdöme. Genom anekdoter om ineffektivitet och brist på ansvar i bland annat sjukvård och offentlig sektor argumenterar författarna för att dagens system ofta hindrar individer från att göra vad som krävs i ögonblicket. Boken utforskar varför detta sker, vem som bär ansvaret och hur vi kan återfå förmågan och modet att agera med praktisk visdom för att förbättra samhället på riktigt.
För att återknyta till föreställningen med Cirkus Cirkör som gjorde intryck på Klas Hallberg. Han menar att med viss svikt i knäna så kommer hela organisationen, ja hela samhällskroppen, att ta betydligt bättre anpassade beslut.
I boken exemplifieras det bland annat med bygglovsärenden. Som ett numera känt attefallshus som råkade hamna 34 centimeter för nära tomtgränsen hos ett äldre par. Enligt författarna ett exempel på hur ”rätt” enligt regelboken (att kräva rivning) leder till ”fel” i verkligheten (att utan annan anledning än ren ”förpappring” förstöra värde för medborgarna).
– Boken handlar om att uppvärdera det mänskliga omdömet. Och då måste folk både vilja våga och få lov att använda sitt eget omdöme. För ju mer vi automatiserar den här typen av processer, desto viktigare är att människorna själva tänker efter. Annars blir vi bara dåliga kopior av AI.
Man kan också vända på resonemanget. För att hämta ytterligare exempel från Fastighetstidningens visionstema: WSP:s bostadsanalytiker Linda Lövgren säger sig inte ”begripa hur man som politiker kan försvara det här lapptäcket vi har till bostadsmarknad i dag.” Men pekar samtidigt på att det faktiskt är fullt möjligt att lösa bostadssociala problem här och nu.
– I boken ger vi flera exempel på när folk i olika organisationer tar regelverk och riktlinjer som gisslan för att slippa ha ett eget omdöme. Det kan lika mycket vara drivet av rädsla för att göra fel som av ren lathet, där det i många fall är enklare att bara hänvisa till regelverk än att faktiskt skapa en lösning.
Hur har vi hamnat här?
– Jag och professorn har såklart inga säkra svar. Men vi tror att det är en kombination av hur vi sakta omärkligt har monterat ner tilltron till det egna omdömet – det märks ju inte minst i föräldraskapet där man måste konsultera ett expertforum innan man vågar säga nej – och en intention, eller framför allt rädsla för att det ska bli fel.
Det senare menar Klas Hallberg förstärks av sociala medier, där minsta felsteg kan förstoras upp till en livsavgörande katastrof.
För att fortsätta på det digitala spåret. Tror du att det är en tendens som förstärks av at det numera är så enkelt att bygga upp strukturer med styrdokument och avancerade kontrollsystem.
– Jo, det ger en imaginär känsla av kontroll …
… säger Klas Hallberg och ursäktar sig att han behöver ta en tugga tonfisksallad.
– Med alla de verktyg som finns så är det lätt att skapa sig en känsla av kontroll eftersom man kan mäta så otroligt mycket. Vi förstår att det är goda intentioner bakom nästan allt alla regleringar alla styrdokument. Det är bara det att vi vet också att vägen till helvetet ibland är kantad av goda intentioner.
Hur man kan uppvärdera det mänskliga omdömet är inget som låter sig sammanfattas i en rapp fempunktslista. Men med bokens uppmaning att skippa rädslan för att det ska bli fel gör vi det ändå:
- Acceptera att det måste få bli fel ibland som en del av lärande och utveckling av omdömet.
- Öka den psykologiska tryggheten i organisationer så att människor vågar bidra, ifrågasätta och använda sitt omdöme utan rädsla för bestraffning.
- Träna upp praktisk kunskap, fronesis, att i konkreta situationer agera omdömesgillt och fatta etiskt välgrundade beslut grundade i erfarenhet och reflektion (snarare än enbart baserade på styrdokument).
- Uppmuntra till klokmod – att se vad som är rätt och ha modet att agera på det, även om det innebär att avvika från norm eller regler.
- Förändra systemen så att de inte hindrar människor från att använda sitt omdöme och belönar värdeskapande framför strikt regelföljsamhet.
Rätt räcker inte – att göra nytta på riktigt är skriven av Klas Hallberg och Per Kristensson och utkommer på Volante förlag idag fredag.