[ Annons ]

Fredrik Brunes undervisar på KTH och är doktor i bygg- och fastighetsekonomi.
Publicerat 23 december, 2015

Ny bok förklarar marknaden

Varför kostar en fastighet så mycket som den gör? Fredrik Brunes, författare till den nya boken Fastighetsvärdering och marknadsanalys, vill inte bara visa fastighetsägare hur en fastighetsvärderingen går till utan även varför.

Boken Fastighetsvärdering och marknadsanalys är tämligen unik i sin genre.

[ Annons ]

– Det finns få böcker som behandlar fastighetsvärdering och marknadsanalys på samma gång trots att man måste kunna analysera marknaden för att göra en bra värdering, säger Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi vid KTH, och författare till boken.

I sin roll på KTH undervisar han ofta personer som arbetar med värdering och har märkt att det finns ett behov av mer kunskap inom marknadsanalys.

– Det finns en fet amerikansk bok på samma tema som ärligt talat är lite halvjobbig att ta sig igenom, så från början började jag skriva om detta som en service till mina studenter.

När Fredrik Brunes hade skrivit 50 sidor skickade han texten till förlaget Studentlitteratur. Förlaget gillade vad de fick läsa, men ville att han skulle komplettera med fastighetsvärdering.

Fredrik Brunes tror att boken kan bli uppskattad av alla som är intresserade av ekonomi i allmänhet och att den stora behållning för fastighetsägare är att kunna bli bättre beställare av värderingstjänster, inte minst på marknaden där jämförelseobjekten är få.

– Ortsprismetoden fungerar utmärkt för den som är på jakt efter en bostadsrätt i Stockholm, där det finns många andra objekt att jämföra priset med. Men ska man värdera en kontorsfastighet finns inte lika många jämförelseobjekt och då är avkastningsmetoden ett bra komplement. Har man själv läst på om varför man värderar som man gör kan man undvika det jag kallar för kundpress – att värderare blir pressade av kunder.

För att värdera med ortsprismetoden krävs kunskaper i arkitektonisk kvalitet, byggnadsteknik, juridik och fastighetsekonomi. För att värdera med avkastningsmetoden krävs dessutom djupare kunskaper i marknadsanalys. Fredrik Brunes målgrupp är därmed väldigt bred. Ambitionen att göra fastighetsvärdering och marknadsanalys intressant för alla oavsett förkunskaper är påtaglig genom hela boken. Boken följer inte det klassiska akademiska, kronologiska upplägget med bakgrund och hypoteser utan beskriver ganska rakt på sak de olika metoderna för att värdera ett hyreshus, ett kontorshus eller en villa.

– Jag har försökt att vara snäll mot läsaren och lagt mycket tid på att sätta mig in i hur denna tänker. Det jag verkligen vill förklara är varför man använder vissa steg i en värdering, istället för att bara prata om hur man gör. Jag hoppas och tror att fastighetsägare kan vara intresserade av att skaffa sig den här bakgrundskompetensen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]