Mattias Vendel, E.on, Kenneth Falk, OurGreenCar, Thomas Droben, OurGreenCar och Anders Derving, Skanska
Publicerat 30 maj, 2018

Ny bilpool-aktör vill utmana dominant

Smarta mobilitetslösningar är en av de stora framtidstrenderna i fastighetsbranschen. Utmanaren OurGreenCar, som nyligen slöt avtal med Skanska, har nischat in sig på eldrivna fordon.

Bostadsrättprojektet Citadellskajen Västra ligger i city mitt emot Malmöhus slott och beräknas stå färdig 2021. Här tecknade nyligen byggherren Skanska ett tio-årsavtal med det Malmöbaserade bolaget OurGreenCar gällande ett flertal fordon, allt från lådcyklar till el-bilar.

[ Annons ]

OurGreenCar är en ny aktör på marknaden som valt att marknadsföra sig med eldrift.

– Vi har valt att fokusera endast på eldrivna fordon i verksamheten för att fullt ut bidra till en renare stadsmiljö och mindre buller. Både bilar, lådcyklar och scootrar går samtliga på el. Vårt affärsmässiga och politiska engagemang i el-fordonsfrågorna bidrar också till en snabbare utbyggnad av laddplatser och dess infrastruktur säger medgrundare Kenneth Falk.

Utöver fordonspoolen så satsar Skanska också på att hitta bättre samutnyttjande av parkeringsplatser i detta projekt. Detta blir möjligt genom att de boende ”delar” parkering med den kontorsbyggnad som byggs intill.

Naturligtvis lönar det sig att inte behöva bygga ett så stort antal kostsamma parkeringar. Men Anders Derving, Projektutvecklare Skanska Nya Hem Öresund, ser också ett ökat intresse hos kunderna för alternativa mobilitetslösningar.

– Det känns såklart rätt att försöka bidra till mindre nedsmutsning och en bättre miljö på det här sättet. Det här projektet ligger också så centralt att det inte heller är några större problem att hitta allmänna kommunikationer.

Anders Derving framhåller också att det är en logisk satsning i och med att man kommer ha egna solceller på taket.

Bilpoolsmarknaden i Sverige har länge dominerats av. På OurGreenCar ser man en möjlighet att ta marknadsandelar genom att haka på en ökad efterfrågan på elfordon i kombination med skräddarsydda anpassningar för varje fastighet.

Bolaget samarbetar med E.on när det gäller laddlösningar för sina bilpooler.

– Vi hamnade initialt i partnerskap med E.on genom deras Agile-accelerator ganska snart efter att vi drog igång bolaget och planerar nu flera spännande projekt tillsammans, säger Kenneth Falk.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]