Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Regeringskansliet/Niklas Forsström
Publicerat 12 november, 2024

Ny utredning: Företag får större ansvar för sitt avfall

Från branschhåll har ett slopat kommunalt monopol på hushållsliknande avfall från verksamheter länge efterfrågats. Det kan nu bli verklighet som ett av flera förslag i en ny utredning.

I maj förra året tillsatte regeringen en intern utredning med syfte att föreslå författningsändringar som ska bidra till ökad återanvändning och materialåtervinning. Bakgrunden är att Sverige och 17 andra länder har fått stark kritik från EU för risken av att inte nå kraven på återvinning.

I den utredning som under tisdagen presenterades av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och departementsråd Charlotta Fred Romina Pourmokhtari, föreslås ett flertal åtgärder.

[ Annons ]

Ett av de områden där utredningen föreslår förändringar är ansvaret för det så kallade kommunala avfallet. Det kan handla om matrester från lunchmatsalen, pappershanddukar och skräpet i kontorets papperskorgar. Enligt nuvarande regelverk råder kommunalt monopol för att hämta detta avfall.

Nu föreslås att ansvaret för vissa strömmar av avfallet ska flyttas från kommuner till de verksamheter som producerar det. Det gäller bland annat kommunalt avfall från detaljhandeln för livsmedel, förbrukat kontorspapper samt förbrukat matfett. Förslaget syftar till att underlätta för verksamheter att själva ta hand om sitt avfall, något som varit efterfrågat av bland annat fastighetsbranschen.

Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige, konstaterar att när verksamheter för detaljhandel för livsmedel och restauranger får ansvar för delar av sitt avfall så kommer det att beröra de fastighetsägare vars lokaler verksamheterna hyr.

– Vi hade gärna sett att fler verksamheter fick äga sitt avfall för att öka den cirkulära ekonomin. Ett litet ljus är den administrativa förflyttningen att ansökan om att få äga sitt avfall föreslås göras till Länsstyrelsen och inte till kommunen som ofta har ett egenintresse i att bevaka sitt monopol, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige.

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Enligt EUs avfallsdirektiv ska återanvändning och återvinning av kommunalt avfall uppnå minst 55 procent av vikten år 2025, med en fortsatt ökning om 5 procent vart femte år fram till 2035. År 2021 låg Sverige på 40 procent.

Utöver förslagen om ansvaret för det kommunala avfallet, föreslås även förändringar inom områdena avfallsplanering, tillsyn samt rapportering och uppföljning.

Utredningen föreslår att kommuner ska införa system för insamling av produkter från hushållen som kan återanvändas. Målet är att fånga upp produkter som hushållen inte själva kan eller vill ge bort, men som kan återanvändas, i stället för att bli till onödigt avfall.

– Det är naturligtvis bra om kommuner kan samla in produkter från hushåll. Här behöver dock ett varningens finger höjas för hur detta kan påverka den kommunala avfallstaxan, säger Rikard Silverfur.

Han konstaterar att det redan nu går att se hur taxorna ökar kraftigt på flera håll. Ofta på grund av att kommunerna inte får kostnadstäckning från producenterna för förpackningsinsamlingen.

– Här behöver transparensen kring vilka kostnader som driver upp avfallstaxor förbättras och kommunala taxehöjningar måste i högre grad kunna analyseras och även ifrågasättas av verksamheter och hushåll, säger Rikard Silverfur.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]