Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads Foto: Byggnads
Publicerat 5 mars, 2019

Nubyggare ska locka arbetskraft

Behovet av ny arbetskraft i bygg- och anläggningsbranschen är enormt. Därför breddar nu Byggnads, Seko, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna satsningen Nubyggare för att skapa nya vägar in i branschen.

Bygg- och anläggningsbranschen behöver enligt egna uträkningar anställa 20 000 personer varje år. en det är lättare sagt än gjort. Det råder brist på arbetskraft och därför hoppas man nu att en breddning av projektet Nubyggare, genom yrkesintroduktionsutbildning och yrkesintroduktionspraktik, ska skapa vägar in i bygg- och anläggningsbranschen för nyanlända och personer med ofullständig gymnasieutbildning.

[ Annons ]

– Sverige behöver fler byggnadsarbetare så att vi kan bygga alla bostäder, skolor och vägar som behövs i vårt land. Att sitta på läktaren är inget alternativ, vi måste öppna upp nya vägar så att vi kan skapa fler jobb med schysta villkor. Med det här samarbetet kan vi ge killar och tjejer som inte gick klart sin gymnasieutbildning och nyanlända lärlingsplatser och en tydlig väg till en fullständig yrkesutbildning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads, Seko, Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna har skrivit avtal om yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik och har arbetat tillsammans med sina samverkansorganisationer Byggnadsindustrins yrkesnämnd, Galaxen Bygg och Regionala samverkansgrupper för att få fler att arbeta i byggsektorn.

– En modern och attraktiv byggbransch behöver vara mer jämlik och inkluderande. Kompetensbrist är en av våra medlemmars största utmaningar när Sverige växer och fler behöver en bostad och bättre infrastruktur. Därför är det viktigt att vi kan välkomna alla, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]