Den 24 december lyser alla juleljusen i Larsberg, Lidingö. Det har Joakim Dellenkvist sett till.
Publicerat 22 december, 2017

Nu tändas tusen juleljus

Vem skapar julstämningen? I John Mattsons bestånd på Lidingö är det miljövärden Joakim Dellenkvist. Och han lägger verkligen ner sin själ i uppgiften.

Dina kollegor säger att du lägger ner hela din själ i att få till en fin julbelysning …?

[ Annons ]

– Ha-ha, det beror på att hyresgästerna visar sådan uppskattning. De stannar alltid till och berättar hur mycket de uppskattar belysningen. Då är det klart att man lägger lite extra tid på att göra det fint.

Hur mycket jobb lägger du ner på julbelysningen?
– Först gjorde jag bara några småträd, men sedan började man titta på hur andra jobbade. Många tekniska saker, men även konstnärliga. Till exempel måste det se ut som ett träd även när det är mörkt ut, annars ser man bara belysningen.

Är det du som julpyntar hemma också?
– Nej, det är faktiskt min fru. Hon älskar julpynt. Alla fönster har olika teman. Våra grannar säger att när vi julpyntar är det som när NK avtäcker sin julskyltning. ”Undrar vad Jocke och Lotta ska hitta på i år?”

Vad gör du när du inte julpyntar?
– Jag jobbar som statist och har filmat med många stora skådisar, Persbrandt till exempel. Ofta är jag brottsling, men just nu spelar jag polisbefäl i Enkelstöten på TV4. Jag står på en brottsplats och säger: De flydde i en blå Volvo. Vi har registreringsnumret, så vi söker den.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]