Bakom Niklas Haglund, projektchef Urban Escape, pågår arbetet med kvarvarande delar av kvarteret.
Publicerat 23 mars, 2017

Nu ska Urban Escape skaka liv i city

Ambitionen är att väcka nytt liv i en bortglömd del av Stockholm city. Idag öppnas de första delarna av AMF fastigheters storsatsning kvarteret Urban Escape.

Norrmalmsregleringen på 60-talet kom att helt förändra karaktären på Brunkebergstorg. Runt Sergels torg pulserade city, men bakom Riksbankens monumentala byggnad var det tämligen döda bankkvarter.

[ Annons ]

Men så flyttade Swedbank ut 2014 och AMF fastigheter började en omfattande ombyggnation.

– Vi insåg att vi behövde göra något radikalt. Torget är en historisk plats som ska leva upp igen. Då krävs det en verksamhet som är publik, och vad är mer publikt än hotell som bara skriker ”kom in”, säger Niklas Haglund, projektchef på Urban Escape, som projektet kom att kallas.

På torsdagsmorgonen visade han runt i de publika delar som gjorde sig redo för ”grand opening” om bara några timmar. Det är lyxhotellet At Six, upplevelsehotellet Hobo och Tak, en takkrog i två plan.

Inne på Hobo är det full fart i köket samtidigt som byggjobbare drar i de sista skruvarna. Det här ska bli det kreativa, lekfulla hotellet.

– En natt på Hobo är mer än tak över huvudet. Här är du som gäst med och skapar pulsen i en av världens hetaste och innovationsdrivna huvudstäder, , säger Mattias Stengl, VD på Hobo.

För att få in pulsen i hotellet har man bland annat satsat på Spaceby, vars ambition är att vara Stockholms mest kreativa sex kvadratmeter. Här kan konstnärer och designers låna ytan gratis under max två veckor.

Hos Grannen At Six går dammsugarna på högvarv. Detta är det något stramare konst- och designhotellet, pärlan i Petter Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts.

– Hotellkonst brukar väljas för att den ska smälta in och i bästa fall vara en liten färgklick. Här ska konsten stå i förgrunden. Petter Stordalen gav mig i uppdrag att omdefiniera själva begreppet hotellkonst, säger hotellets konstkurator Sune Nordgren.

Här finns konstverk av konstnärer som Julian Opie, Olafur Eliasson och svenska Dawid.

Två hissar, de snabbaste i stan enligt Niklas Haglund, tar besökaren upp till helt nya perspektiv i dubbel bemärkelse. Här bjuds en unik utsikt över takåsarna och Stockholms inlopp.

Här står prisbelönta matkreatören Frida Ronge för takkrogens matkoncept – modern skandinavisk matkultur på lokala råvaror influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker. Tanken är at det ska finnas något för alla, allt från enklare snacks till exklusiva menyer.

– Ett av våra främsta mål med Urban Escape-kvarteret är att skapa ett internationellt stadsrum där människor och företag vill vara och utvecklas tillsammans. Vi är mycket förväntansfulla över att äntligen få öppna upp och levandegöra områdets olika delar, säger Niklas Haglund.

Entrén till Hobo.
Svit på At Six.
Restaurang Taks matsal.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]