”Sergelstaden” ska fräschas upp.
Publicerat 14 oktober, 2019

Nu ska Sergelgatan bli stilig igen

Ombyggnationen av centrala Stockholm fortsätter. Nu har turen kommit till klassiska gågatan Sergelgatan, som både ska moderniseras och återskapas.

När den nya Sergelgatan invigdes i mitten av 1960-talet var den ett typexempel på den nya tidens stadsgata. Sveriges första gågata var inte bara funktionell, den var även arkitektoniskt hypermodern och stilig.

[ Annons ]

Men med tiden har Sergelgatan sakta förfallit och fått ett lite sämre rykte, med minskad omsättning för butikerna som kantar den som följd.

Därför satsar nu Vasakronan rejält på att fräscha upp ”Sergelstaden” och göra området tryggt även på kvällstid.

– Det började egentligen för fyra år sen, när vi öppnade Hötorgsterassen. Det var som ett test för att se om stockholmarna skulle hitta dit. Och det gjorde de. Nu vill vi utveckla terrassen ytterligare genom att skapa en mycket tydligare koppling mellan terrassen och själva Sergelgatan. Och att man ska kunna använda terrassen året om, säger Anna Nyberg, chef på Vasakronans fastighetsutveckling i Stockholm.

Förutom utvecklingen av terrassen ska hela fasaderna på gatuplan och en trappa upp bytas ut. Och här handlar det inte om att skapa nytt, utan att återskapa gammalt. Enligt Anna Nyberg är målet att återställa fasaderna till sitt ursprungskick. Men husen är blåmärkta så det gäller att gå varsamt fram.

– Fasaderna är sönderbyggda sedan 60-talet och man har bytt ut dem allt eftersom. Det vi ska göra nu är att återskapa det som arkitekterna en gång ritade. Vi har gjort en antikvarisk undersökning och haft en nära dialog med Stockholms stad, Skönhetsrådet och Stadsmuseet. Och de har gett oss många råd om hur vi ska göra det här på bästa sätt.

Ingen yta försvinner, men det kommer vara mer blandat med restauranger och retail än vad det är i dag.

Utbudet i kvarteret kommer precis som nu vara blandat, men med en liten tyngdpunkt på upplevelser. Enligt Anna Nyberg handlar det om samma antal kvadratmeter som i dag, närmare bestämt 15 000.

– Restauranger, caféer och olika typer av event och aktiviteter, blandat med traditionell handel och olika showrooms. Ingen yta försvinner, men det kommer vara mer blandat med restauranger och retail än vad det är i dag.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]