[ Annons ]

Endast två veckor beräknas det ta att montera ihop HSB Living Lab i Göteborg. Foto: HSB
Publicerat 9 februari, 2016

Nu sätts HSB Living lab ihop

Alla delar i forskningsanläggningen HSB Living Lab går att byta ut, till och med väggarna. I måndags påbörjade bygget som beräknas vara färdigt redan om två veckor.

HSB living lab ska bli ett laboratorium i tvättäkta hemmiljö där ett trettiotal boende och forskare ska leva i symbios. Tidigt i måndags morse lyftes de första kubikmeterna av anläggningen upp till Deltaparken på Chalmers i Göteborg. Det är startskottet för byggandet av landets första forskningshus i modulform.

[ Annons ]

– Allt går helt enligt plan. Det är ju alltid nervöst när första modulen kommer svävande och likaså när den andra ska passas in. Det är ett finlir att få alla rör och kabeldragningar att matcha rätt och hittills har det klaffat, säger Mic Möller, projektchef på Swedish Modules.
Samtliga 44 moduler transporteras färdiginredda från fabriken i Emtunga.

Mer i Fastighetstidningen om HSB Living lab

Såhär ska HSB Living Lab se ut när det står färdigt under våren 2016. Illustration: Tengbom

”De boende kommer att få mycket uppmärksamhet av media”

Går allt enligt plan kommer HSB Living Lab att vara på plats inom loppet av två veckor. Därefter ska fasaden upp och huset fyllas med ytterligare forskningsutrustning och inredning, bland annat ska en helt ny tvättstudio in i huset.

– Det är med stor glädje som vi idag kan se huset växa fram där all spännande forskning och boendeutveckling ska ske. Nästa stora steg är när de boende flyttar in och forskningen sätter igång. Här ska vi utveckla framtidens boende tillsammans med forskare, näringsliv och de boende, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

Den 1 juni är det dags för ett trettiotal studenter och forskare att flytta in i huset. Här ska de bo samtidigt som man forskar här, dygnet runt.

Läs intervju med Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab, som svarar på fler frågor om forskningsprojektet här.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]