[ Annons ]

Idag påbörjas bygget av Jönköpings största byggnadsprojekt i modern tid - Atollen. När bygget är färdigt kommer Jönköpings stadskärna ha utökats med 42 000 kvadratmeter.
Publicerat 18 november, 2011

Nu påbörjas bygget av Atollen

Idag påbörjas bygget av Jönköpings största byggnadsprojekt i modern tid - Atollen. När bygget är färdigt kommer Jönköpings stadskärna ha utökats med 42 000 kvadratmeter.

I tre kvarter byggs en helt ny stadsdel intill Munksjön mitt i Jönköpings city. Totalt skapas 42 000 kvadratmeter nya ytor kring en förlängning av Lantmätargränd och Borgmästargränd samt en helt ny lokalgata Fiskargränd.

[ Annons ]

Sedan 2009 har projektet drivits av de lokala fastighetsbolagen Fastighets AB Eric Ekblad, Fastighets AB Corallen och HSB Göta efter att den ursprungliga intressenten GE Real Estate hoppat av. De tre fastighetsägarna tillsammans med Jönköpings kommun ansvarar nu för utvecklingen av var sitt kvarter.

– Vi är mycket glada och stolta över att vara igång med Atollen som förstärker Jönköping som regionens självklara centrum, säger Ralf Ekblad, vd Fastighets AB Eric Ekblad.

– Med Atollen hoppas vi kunna uppfylla förväntningarna om att skapa en av de mest attraktiva stadskärnorna i Skandinavien, säger Claes Junefelt, vd Fastighets AB Corallen.

De två första kvarteren byggs av Ekblads och Corallen med Skanska som uppförare av båda projekten och det tredje kvarteret byggs av Corallen och HSB Göta med byggstart under år 2013. Invigning av etapp ett och två av Atollen är planerad till november 2013.

– Vi ser fram emot att samarbeta med både Ekblads och Corallen i förnyelsen av Jönköpings city. Jag gläds åt bägge aktörernas

hållbarhetstänk där vi bland annat i Ekblads kvarter har avsikten att få byggnaden certifierad enligt Miljöbyggnad med nivå Silver. Det ligger i linje med vår ambition att använda gröna byggmetoder med fokus på

miljöenergi och klimat, säger Klas Heed, distriktschef för Skanska.

Byggstarten klockan 14 idag sker på plats i Jönköpings absoluta city där kvarteren kommer att växa fram. Kommunstyrelsens ordförande Mats Green tillsammans med kommunalråden Ann-Marie Nilsson, Elin Lagerqvist och de tre fastighetsägarna trycker på startknappen inför medverkande i projektet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]