[ Annons ]

Nya siffror från Byggnads och Målarnas visar att arbetslösheten i byggbranschen nu är uppe i 11 procent. Inga tecken på att ökningen mattas av.
Publicerat 31 januari, 2013

Nu når arbetslöshet i byggbranschen rekordhöjder

Nya siffror från Byggnads och Målarnas visar att arbetslösheten i byggbranschen nu är uppe i 11 procent. Inga tecken på att ökningen mattas av.

Nu hoppas Byggnads och Målarnas på politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ökad ersättnings från a-kassan.

[ Annons ]

– Det är oerhört allvarligt att arbetslösheten nu ökar så snabbt och att vi inte ser någon ljusning i konjunkturprognoserna. Vi riskera att förlora en hel generation av unga människor som inte får jobb i byggsektorn eller en lärlingsplats. Jag efterlyser tydliga politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ge våra ungdomar framtidstro. Jobbpakten hade varit ett bra verktyg för att få fler i jobb och det är förvånande att arbetsgivarna inte tog den chansen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Enligt de senaste siffrorna från Byggnads och Målarnas a-kassa visar att arbetslösheten är uppe i 11 procent bland medlemmarna.
– Nu är det dags för samtliga partier att inse att vi måste få en a-kassa värd namnet. I dag får endast 10 procent av de heltidsarbetande som blir arbetslösa tänkta 80 procent av den tidigare lönen. Eftersom taket inte räknats upp på tio år ligger maxersättningen från a-kassan i stället en bra bit under 50 procent av genomsnittslönen i Sverige. Två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls – utan är hänvisade till egna besparingar, familjen eller socialbidrag. Det är dags att höja ersättningsnivåerna och visa våra arbetslösa att vi har ett välfärdssamhälle med solidaritet, avslutar Johan Lindholm.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]