[ Annons ]

Publicerat 7 september, 2015

Nu måste vi agera!

Rockström är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet och han har blivit utsedd till miljömäktigast i Sverige två år i rad av tidningen Miljöaktuellt. Han berättade att han blivit ombedd att tona ned allvaret i miljöfrågorna eftersom folk inte orkar lyssna på skräckscenarier inom miljöområdet. Men Rockström sa att han är trött på att det […]

Rockström är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet och han har blivit utsedd till miljömäktigast i Sverige två år i rad av tidningen Miljöaktuellt. Han berättade att han blivit ombedd att tona ned allvaret i miljöfrågorna eftersom folk inte orkar lyssna på skräckscenarier inom miljöområdet. Men Rockström sa att han är trött på att det alltid ska vara så puttinuttigt när det ska pratas miljöfrågor. Det är allvar och det är nu vi måste agera.

[ Annons ]

Planeten beräknas vara tre till fem grader varmare om 85 år. Det är en otroligt kort tid.

Planeten beräknas vara tre till fem grader varmare om 85 år. Det är en otroligt kort tid. Redan nu ser vi stora förändringar, men ändå är det få som vill sluta köra bil, flyga, minska sitt köttätande och sitt pryl-köpande.

Rockström menar att vi måste prata mer om miljöfrågorna. Jag håller med. För vi känner till riskerna och vi har lösningarna. Men vi behöver öka takten och göra mer. Mycket mer. För det är möjligt med en hållbar framtid, men inte om vi inte förstår allvaret och gör tillräckligt mycket nu. Senare kommer det att vara försent.

Ibland sägs det att hållbarhetsfrågorna är uttjatade, att alla väl har koll på miljö- och hållbarhetsfrågor och om det är något vi bör prata mer om så är det väl social hållbarhet. Och visst är det viktigt att både prata om och agera hållbart, socialt sett, men miljön på vår planet är alldeles nödvändig att vi tar hänsyn till.

Inom fastighetsbranschen har man på många håll varit duktig på att ta tag i arbetet med energieffektivisering. Men numera talar vi om hållbarhet i en betydligt vidare bemärkelse. Det handlar om vilken påverkan fastigheterna och verksamheten har på samhället i stort. Det kan exempelvis handla om vilka avtryck på miljön transporterna till och från fastigheterna gör. Här behövs det någon som har den övergripande kollen.

Om jag ska ge ett generellt råd till fastighetsbolag så är det att genast och omedelbart tillsätta en hållbarhetschef. För någon måste ha koll på hållbarhetsfrågor. Det kommer att löna sig. Både för planeten och företaget. För även om alla bör tänka hållbart i sitt arbete så behöver någon tänka extra strategiskt på hållbarhet, hålla koll på hur och vad som kan göras. Få tycker väl att trots att vi alla bör tänka ekonomiskt smart när beslut fattas, att vi kan hoppa över ekonomichefen… Är det ett litet företag? Kombinera då affärsutveckling och hållbarhet. Det hänger ihop.

Nu efter sommaren har jag gått från min tidigare roll som hållbarhetschef på Fastighetsägarna Stockholm till att vara vd på Samhällsbyggarna. Ett hållbart samhälle är en nödvändighet och något jag kommer att ha största fokus på i mitt nya arbete. Det önskar jag att även du kommer att ha.

Lyssna på Johan Rockström! Det är viktigt.

Sara Haasmark
vd för Samhällsbyggarna

SARAS LISTA:

The Earth Statement: Åtta punkter till världens ledare om vad som krävs för en hållbar framtid. Alla i hela världen tar varandra i hand för att se till att få en förändring. Earthstatement.org

Live Earth Är en serie konserter för att stötta ett bra klimatavtal i Paris senare i år. Liveearth.org

Big World, Small Planet Så heter Johan Rockströms och Mattias Klums nya bok. Den kommer inom kort ut även på svenska.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]