[ Annons ]

Det är inte bara svenska Hemfosa som riktar sina blickar mot Norge. Cirka en fjärdedel av alla transaktioner som görs i Norge är med utländska ägare. För några år sedan var samma siffra cirka 7 procent.
Publicerat 4 februari, 2015

Nu köper utländska fastighetsbolag norskt

Det är inte bara svenska Hemfosa som riktar sina blickar mot Norge. Cirka en fjärdedel av alla transaktioner som görs i Norge är med utländska ägare. För några år sedan var samma siffra cirka 7 procent.

Under 2104 stod utländska ägare för 28 procent av transaktionerna i vårt västra grannland, sista kvartalet 2014 så mycket som 43 procent. Och trenden fortsätter menar analytiker.

[ Annons ]

– Det är framför allt amerikanska och tyska köpare, men också investerare från Finland och nu även Sverige, säger John Olof Solberg, vd på analysföretaget Atrium CBRE i Norge.

Man skulle kunna tro att det är pressade oljepriser och på grund av det sänkta fastighetspriser som gör att investera riktar blicken mot Norge, men den bilden avfärdar John Olof Solberg, vd på analysföretaget Atrium CBRE i Norge.
– Det är snarare dyrare nu eftersom räntorna gått ner vilket resulterat i sjunkande yielder. Det är också en brist på bra objekt i de stora städerna dit de mesta av investeringarna går.

Underliggande orsaken till att utländska pengar söker sig till den norska marknaden beror till stor del på att finansmarknaden just nu är överlikvid med mycket kapital från pensionsfonder. När räntor generellt är låga i hela världen måste fonderna hitta bättra avkastning och då är fastigheter intressanta. Direktavkastningen för en bra kontorsfastighet i Oslo är cirka 6 procent, alltså bra mycket över ränteavkastningen.

Hemfosa, som specialiserat sig på samhällsfastigheter köpte i januari fastigheter från norska Entra för 1,5 miljarder svenska kronor. Entra är ett statligt fastighetsbolag snarlikt Vasakronan i Sverige.

I går kom så nästa affär, även det en samhällsfastighet i Oslo, med ett underliggande fastighetsvärde om motsvarande 725 miljoner kronor. Säljare är ett norskt syndikat.
– Det här är vårt andra förvärv på den norska marknaden på kort tid, och vi ser fortsatt god potential i Norge för Hemfosa att växa vidare inom samhällsfastigheter, kommenterar VD Jens Engwall.

Den sektorn är ofta en trygg investering med hyresgäster som sitter på långa kontrakt. Man kan även anta att offentlig verksamhet i Norge inte nämnvärt kommer att beröras av de lägre oljeintäkterna som landet kan få i framtiden.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]