[ Annons ]

Pilotversionen av Citylab Action, ett certifieringssystem för hållbar stadsutveckling, har nu lanserats.
Publicerat 11 augusti, 2015

Nu kan stadsutveckling certifieras

Pilotversionen av Citylab Action, ett certifieringssystem för hållbar stadsutveckling, har nu lanserats.

Citylab är ett forum för spridning av kunskap kring hållbar stadsutveckling organiserat av SGBC (Sweden Green Building Council). En del av projektet är Citylab Action som syftar till att skapa bra arbetsprocesser kring stadsutveckling och även att kunna certifiera hållbarhetsarbetet.

[ Annons ]

Genom forskningsprojektet Decode har Tyréns och SGBC hållit workshops med flera kommuner för att diskutera hur en svensk certifiering för hållbar stadsutveckling kan se ut.

– En utmaning med projektet är att sätta gränser för hur skarpa kraven ska vara i relation till att ha ett flexibelt system, som kan användas i olika typer av projekt och kommuner. Certifieringen kräver en inbyggd dynamik som gör det möjligt att förhålla sig till nya regler och tekniker, samtidigt som det ställs tillfredsställande krav på förbättrad hållbarhet, säger Sarah Bragée, avdelningschef för Strategisk samhällsanalys på Tyréns.

Detta har varit en viktig byggsten när pilotversionen av certifieringssystemet Citylab Action nu lanseras.

– Några kommuner har redan anmält projekt till Citylab för att testa systemet ”på riktigt”, säger Sarah Bragée.

I oktober lanseras version 1.0 av Citylab Action som ska användas för arbetsprocessen och certifieringen. Andra delar i Citylab är Citylab Network för samverkan och utbyte mellan kommuner och projekt, samt Citylab Learning med utbildningsmöjligheter inom hållbar stadsutveckling.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]