[ Annons ]

Delar av nya styrelsen för Sveriges Allmännytta.
Publicerat 25 april, 2019

Nu kan privata bli medlemmar i Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta – som fram till i onsdags hette SABO – öppnar nu för privata företag att bli medlemmar. Med det draget hoppas man stärka organisationen både ekonomiskt och lobbymässigt.

Namnbytet först: Under SABO:s kongress i Örebro beslutades det att man hädanefter slopar förkortningen. Numera heter man kort och gott Sveriges Allmännytta.

[ Annons ]

– Det här är ett steg på vägen mot den positionsförflyttning som allmännyttan behöver. Allmännyttan har aldrig varit viktigare än nu och tillsammans visar vi att vi är en viktig del av samhällsbygget. Det nya namnet förtydligar det, säger Åsa Johansson, styrelseordförande i Sveriges Allmännytta.

I anslutning till detta fattade Sveriges Allmännytta också det historiska beslutat att bredda organisationen genom att införa en ny medlemsform: associerade medlemmar. Det innebär att även hyresvärdar som inte ägs av kommuner kan nu bli medlemmar om de uppfyller vissa kriterier.

– Det innebär att vi öppnar upp för att bli en bredare organisation med möjlighet även för privata aktörer med samhällsansvar att bli en del av organisationen, sa styrelseordförande Åsa Johansson (S) när hon presenterade förslaget för kongressen.

Bakgrunden till förslaget om associerat medlemskap är ett uppdrag att se över principerna för medlemsavgifterna. Men det handlar också om att flera nya bostadsbolag med pensionsfonder som ägare och med långsiktiga mål har tillkommit. I sitt beslutsunderlag till kongressen skriver styrelsen.

”I de allra flesta fall har de köpt fastigheterna av allmännyttan och verkar därmed på samma orter och till och med i samma bostadsområden som flera av våra medlemsbolag”,

Dessutom uttrycker bolagen själva att de ska ta ett social, ekonomiskt och socialt ansvar – vilket rimmar väl med allmännyttans mål och värderingar, anser styrelsen.

I samma veva valde organisationen också ny styrelse. Ny styrelseordförande för Sveriges Allmännytta är Åsa Johansson (S).

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]