Skriv ut och sätt upp fasaddetaljen när du behöver den. Så enkel är faktiskt den helt nya metoden för återskapande av exempelvis ornament på en byggnad. Det handlar om en kombination av laserskanning och 3D-skrivare.
Publicerat 18 mars, 2014

Nu kan du printa ut fasaden

Skriv ut och sätt upp fasaddetaljen när du behöver den. Så enkel är faktiskt den helt nya metoden för återskapande av exempelvis ornament på en byggnad. Det handlar om en kombination av laserskanning och 3D-skrivare.

Att renovera en fasad med ornament är en dyr och omständlig process. I dag är det en process som helt görs för hand. Ställningar ska upp, fasaddetaljer ska gjutas av, eventuella skador rättas till och slutligen kan den nya ornamentiken gjutas.

[ Annons ]

– Om fastigheten inte är kulturklassad finns det inget som säger att man måste bevara den ursprungliga ornamentiken. I slutänden blir det oftast en plånboksfråga. Dessutom är det brist på hantverkare som har de speciella kunskaperna, säger Peter Bredin, produktionsledare på företaget Morneon Fasad.

Peter Bredin, Morneon, och  Esbjörn Nordesjö, från företaget Simpleworks som varit med och utvecklat metoden, skannar en fasad i Malmö.
Peter Bredin, Morneon, och Esbjörn Nordesjö, från företaget Simpleworks som varit med och utvecklat metoden, skannar en fasad i Malmö.

Det är därför han nu vill testa en helt ny metod kallad ROP (Rapid Ornament Production) som utvecklats av Monsén Arkitekter.
– Man har tidigare skannat av fasader i olika syften och tekniken med 3D-skrivare har funnits på marknaden ett tag. Vad vi gjort är helt enkelt att kombinera dessa två, säger Robbin Hellström, arkitekt på Monsén Arkitekter.

Med en laserskanner får man en exakt digital avbildning av exempelvis ett ornament. Sen är det i princip bara att trycka på print.
– Jag är förvånad över att inte fler gamla byggnader skannas in med 3D-teknik i dag. Det är en betydligt effektivare och mer exakt metod att bevara historisk arkitektur än att bara nöja sig med att rita av en byggnad på papper, säger Daniel Monsén, vd på Monsén Arkitekter.

Han tror att den avskalade stil som länge dominerat arkitekturen är på väg bort.
– Jag spår att nästa trend kommer att vara en fusion mellan supermodernism och DIY (do-it-yourself )-dekorativa element. På Monsén kallar vi det för super deco. En stil med mer liv och karaktär och där byggnader berättar en historia för sin betraktare, säger Daniel Monsén.

Peter Bredin har en något mer prosaisk syn på användningsområdena.
– Dels kan det vara smart att som fastighetsägare skanna av fasaden för att på så vis skaffa sig en digital bank med alla detaljer. Går något sönder är det bara att printa ut en ny. Dels kan det vara värt att skanna fasaden före en renovering. Vet vi de exakta ytorna kan vi uppskatta de materialmässiga kostnaderna bättre, säger Peter Bredin.

Så går den nya metoden till:

1. Fasaden skannas. Skannern skickar ut en laserstråle som mäter avståndet till huset i en punkt. Genom att rotera i 360 grader och skicka ut miljontals mätpunkter skapas en tredimensionell avbildning av byggnaden med en noggrannhet ned till några millimeter. Resultatet är ett exakt punktmoln med miljarder mätpunkter som kan användas i olika syften.

2. I en 3D-skrivare skriver man antingen ut byggnadsdetaljen direkt i önskat material eller en negativ form för gjutning som är identisk med ornamentet. Vill man skapa eller reparera detaljer så gör man det direkt i datorn i stället för på arbetsbänken.

3. Gipsgjutning görs på samma sätt som om man gjort en avgjutning direkt av ornamentdetaljen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]