Christina Friberg, Fastighetsägarna MittNord, på en av stans innergårdar.
Publicerat 10 januari, 2019

Nu kan alla ta plats i Ö-vik

I ett pilotprojekt ges medborgarna möjlighet att via webben boka boka ett antal offentliga platser och privata innergårdar mitt i Örnsköldsviks stadskärna. Projektet drivs av Fastighetsägarna MittNord i samverkan med centrumföreningen Cesam och Örnsköldsviks kommun.

Sugen på att ordna en stor fest till helgen men saknar en vettig plats att hålla kalaset på? Bor du i Örnsköldsvik kan du enkelt boka en en hel innergård att duka upp med långbord.

[ Annons ]

Okej, gästerna kanske skulle ha åsikter om årstiden. Men sedan snart en månad är det möjligt att via hemsidan taplatsiovik.se möjligt att boka ett antal offentliga platser och privata innergårdar, som i dag endast används för parkering. Enligt uppgift är detta Sveriges första digitala plattform för medborgardriven stadsutveckling. Hemsidan innehåller även praktisk information i form av checklistor och länkar till nödvändiga tillstånd från kommun och Polis.

– Tack vare en unik samverkan kan vi nu erbjuda företag, föreningar och privatpersoner möjlighet att på ett enkelt sätt boka en innergård, en del av en gata, park eller vattenyta, säger Christina Friberg, stadsutvecklare och platsansvarig i Örnsköldsvik, Fastighetsägarna MittNord.

Syftet är att  skapa utrymme för liv i stadskärnan. Privatpersoner ska exempelvis kunna arrangera loppis eller  bjuda in vänner fira födelsedagen i stor skala. Men projketet ska även förenkla möjligheten till att testa nya verksamheter, lansera nya produkter, arrangera events, aktiviteter eller utställningar i en kreativ miljö.

– För att få engagemang hos medborgare att skapa aktivitet och liv i staden behöver tillgängligheten förenklas. Som ett naturligt nästa steg hoppas vi därför även att kunna komplettera med vakanta butikslokaler för pop-up-verksamhet eller andra aktiviteter, säger Anette Forsberg, centrumutvecklare, Cesam.

I dagsläget finns 4 privata och 3 offentliga platser bokningsbara på hemsidan. Christina Friberg tror att fler kommer att ansluta sig i takt med att sol och värme återkommer.

Redan nu är en bokning gjord. Örnsköldsviks Bluessällskap arrangerar den nya festivalen Bakgårdsblues. Den 15 juni kliver Mats Ronander ut på bakgården på Skolgatan 10.
– Vi ville ha en känd artist som kan sätta kvalitet på arrangemanget. Vi ställde också frågan till folk i stan om de skulle vilja se Mats Ronander spela på en bakgård här, och det är det många som vill, säger arrangören Mikael Bergström.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]