[ Annons ]

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen
Publicerat 16 november, 2023

Nu införs Bankinitiativet

Räkna med att långivare och investerare nu ställer hårdare krav på byggprojekt utan fusk. Den 27:e november införs Bankinitiativet Hållbar byggbransch.

De särskilda villkoren för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet har tagits fram av sju storbanker tillsammans med branschorganisationer inom bygg- och fastighetssektorn.

– Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Våra medlemmar accepterar inte företag vars enda affärsidé är att runda lagar och regler. Därför ser vi positivt på bankernas initiativ till en sundare konkurrens i byggbranschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för  Byggföretagen.

[ Annons ]

Genom att ställa krav på kontroll av entreprenörsleden i samband med att finansiering offereras är syftet att förhindra att pengar hamnar i fel fickor vid finansiering av nybyggnationer och renoveringsprojekt.  Det handlar bland annat om att alla kontrakterade entreprenörer ska inneha F-skattsedel och inte ha obetalda skatteskulder.

Byggföretagen har deltagit i framtagande av kravspecifikation och vilkorsbilaga. I samverkan med medlemsföretag har Byggföretagen också bidragit med synpunkter och genomfört pilottester av de kontrollsystem som krävs för att uppfylla kraven i bankinitiativet.

– Vi tar nu fram vägledning, rutiner och verktyg som underlättar för Byggföretagens medlemsföretag att uppfylla villkor och krav i bankinitiativet. Samtidigt kommer vi tillsammans med bankerna och Byggherrarna att följa utvecklingen under implementeringsperioden, för att se vilka justeringar som eventuellt behöver göras, säger Johan Flodin, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen. Hållbar byggbransch drivs genom Bankinfrastruktur i Sverige AB, ett helägt dotterbolag till Svenska Bankföreningen. Initiativet grundades av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB samt Swedbank och Sparbankerna. Fler banker och kreditinstitut är välkomna att ansluta sig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]