Publicerat 8 april, 2019

Nu gör Stockholm arkiven tillgängligare

I förra veckan smygöppnade Stockholms stadsarkiv sina nya lokaler för bebyggelsehistoria i Liljeholmen. Nu finns historiska ritningar och andra dokument lättillgängligt för alla som vill ta del av dem.

– Staden behöver nya arkivlokaler och vi har letat länge efter något lämpligt, säger Susanna Uppling, kommunikationschef på Stadsarkivet.

[ Annons ]

– Tanken är att här i Liljeholmen fokusera på material om Stockholm som plats, det vill säga allt som har med bebyggelseutveckling och bebyggelsehistoria att göra.

Detta byggnadshistoriska center kommer att öppnas officiellt senare i år, men redan i tisdags förra veckan smygöppnade man och nu har allmänheten möjlighet att komma in och läsa material som tidigare var svårtillgängligt. Här förvaras bland annat den unika samlingen med Stockholms stads byggnadsritningar 1713-1978 som är utnämnt till världsminne av Unesco.

I framtiden berättar Susanna Uppling att man även kommer arrangera föredrag, samtal, utställningar med mera där Stadsarkivet kommer att samarbeta med andra aktörer som till exempel Stadsmuseet och ArkDes (Arkitektur- och designcentrum). Hon tror att exempelvis bostadsrättsföreningar, byggherrar, studenter och arkitekter kommer vara vanliga besökare, men alla är alltså välkomna att komma in och forska i arkiven.

Andra arkiv som finns på Stadsarkivet Liljeholmskajen är tekniska verksamheters arkiv, sjukhusarkiv och arkiv efter föreningar och organisationer. Även Trafikkontorets och Exploateringskontorets tekniska arkiv kommer att finnas där, med ritningar från början av förra seklet fram till nu. Det är ritningar över framförallt gata, park, tunnelbana och geoteknik.

Lokalerna där själva arkivet är inrymt är insprängda tunnlar i berget som en gång i tiden användes av Vin&Sprit när deras lager låg på platsen. Officiell invigning sker i juni.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]