[ Annons ]

I gallerian Port 9 finns det för tillfället en tom butikslokal som bolaget Byggsigurd kan tänka sig att hyra ut tillfälligt.
Publicerat 18 mars, 2019

Nu går det att ta plats i Övik

Pilotprojektet Ta plats i Övik gör det möjligt för privatpersoner eller företag att hyra särskilda kommunala lokaler eller privata innergårdar för egna arrangemang genom en webbplats. Tanken är att även tomma butiker ska gå att hyra.

Än går den inte att boka. Men i gallerian Port 9 cirka finns 100 kvadratmeter butiksyta som, om allt går enligt planerna, ska kunna bokas och hyras tillfälligt.

[ Annons ]

Korttidsuthyrning skulle förmodligen inte bära kostnaderna för lokalen, men att det ändå är bättre än att den står tom, menar Fredrik Nordin, entreprenör på det Örnsköldsviksbaserade fastighetsbolaget Byggsigurd.

– Det skulle bidra till mer liv och rörelse i staden. Tomma lokaler är inte kul för någon, så det är bättre att det händer någonting. Vi ser ju gärna att nöjesutbudet skulle bli bättre så att Örnsköldsvik blir en trevligare kvällsstad.

Det handlar om vad som sägs vara ”Sveriges första digitala plattform för medborgardriven stadsutveckling”.  Webbplatsen taplatsiovik.se
gör det möjligt att boka offentliga platser och privata innergårdar för olika typer av arrangemang. Hemsidan innehåller även praktisk information i form av checklistor och länkar till nödvändiga tillstånd från kommun och polis. Projektet drivs av Fastighetsägarna MittNord i samverkan med centrumföreningen Cesam och Örnsköldsviks kommun.

Privatpersoner kan exempelvis arrangera loppmarknad eller bjuda in till födelsedagsfest på en plats med lite mer yta än det egna hemmet. Planen är att det relativt snart också ska vara möjligt att hyra ut vakanta butikslokaler, som den tomma yta Byggsigurd för tillfället förfogar över.

– Förhoppningsvis skulle det kunna attrahera fler att besöka gallerian, men det viktigaste är ju främst att vi vill se en mer levande stad, säger Fredrik Nordin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]