[ Annons ]

Publicerat 20 december, 2017

Nu finns mallen som ska underlätta renoveringar

SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har tagit fram ett avtal för lokala samrådsprocesser mellan bostadsföretag och hyresgäster i samband med ombyggnader. "Förhoppningsvis leder det till att ärenden inte hamnar i hyresnämnden", säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Boendedialoger ska hållas mellan hyresvärd och hyresgäster innan renoveringar och det finns idag mallar hos några större bostadsbolag och även hos Hyresgästföreningen. Nu har SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen arbetat fram en gemensam mall inför större ombyggnader, till exempel stambyten.

[ Annons ]

– Vi tror att mallen kommer underlätta arbetet inför en renovering för såväl våra medlemmar som hyresgästerna i huset det berör, säger Reinhold Lennebo.

I mallen finns bland annat angivet vilken information som ska ges, om hur samrådsprocessen ska ske och även frågor om evakuering och kvarboende. Men förhandlingen om den nya hyran är något som sker parallellt mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren. Samrådsavtalet är också frivilligt att ingå och kan om någon av parterna så begär avslutas.

– Vår förhoppning är ett samrådsförfarande underlättar processen och kan leda till att hyresgäster och hyresvärd blir överens om åtgärderna och på så sätt slipper man långdragna tvister i hyresnämnden, säger Reinhold Lennebo.

Han påpekar att även utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster”, förordat bättre samråd inför renoveringar som en viktig punkt.

Tror du därmed att regeringen lägger den utredningen i malpåse?

– Det vill jag inte ha en uppfattning om, men jag vet att regeringar normalt sett inte vill lagstifta i frågor som det redan finns andra lösningar på, säger Reinhold Lennebo. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]