[ Annons ]

Caroline Szyber är moderator på ett webbinarium om att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.
Publicerat 29 januari, 2021

”Nu finns det en öppning att underlätta för unga”

På tisdag leder Caroline Szyber, från debattsajten Bostadsbubblan, ett seminarium om att underlätta för unga att komma in på Bostadsmarknaden. Vi frågade vad hon själv anser bör göras.

På seminariet deltar regeringens särskilda utredare Eva Nordström, som ska utreda åtgärder som underlättar för förstagångsköpare. Är det inte bättre att vänta in den utredningen?

– Det är väldigt positivt att det äntligen tillkommit en utredning, eftersom det finns uppenbart stora hinder för många att komma in på bostadsmarknaden. Med utredningen finns det en öppning i politiken och då vill vi i Bostadsbubblan med detta webbinarium vara en positiv kraft i det kommande arbetet.

[ Annons ]

På tisdag ska du leda ett panelsamtal, men vad skulle du vilja tillföra för egen del?

– Finansinspektionen rekommendation är att amorteringskravet åter ska nyttjas fullt ut i höst. Vi har ett bolånetak. Det ihop med dagens bostadspriser, och att vi inte som i Norge skattemässigt uppmuntrar till bosparande, gör det insteget högt. Därför är det viktigt att man tar ett samlat grepp. Det jag tror skulle göra störst skillnad är att titta på att höja bolånetaket.

Men är det inte rimligare att unga ska börja med ett hyrt boende?

– Det är viktigt att även diskutera hur man ska kunna underlätta inträdet på hyresmarknaden. Ett sätt är att arbeta än mer med olika format, som exempelvis ungdomslägenheter, kompiskontrakt och coliving. Men man ska komma ihåg att vi här talar om unga vuxna ­– och det är man tills man fyllt 38 år. Det kan ju vara härligt att anses evigt ung, men det säger ganska mycket om hur dysfunktionell bostadsmarknaden är. Bostadspriserna har gått upp kraftigt de senaste åren. Unga inom det hyrda beståndet vittnar om att om man haft turen att få en hyresrätt, så gör det att det nästan blir svårare att komma över till det ägda boendet. Så frågorna går på många sätt in i varandra.

Men å andra sidan har vi en överskuldsättning i samhället...

– Ja, det stämmer och det måste man ta med. Men å andra sidan går det fortfarande att ta snabblån utan några större krav på kreditvärdighet, till skillnad från när man ska göra en välplanerad bostadsaffär och köpa något som ska ägas väldigt länge – då är det betydande krav på kreditvärdighet.

Caroline Szyber är moderator på ett webbinarium om att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden som Riksbyggen och Bostadsbubblan arrangerar tisdagen den 2 februari 12.00-12.45.
Där berättar regeringens särskilda utredare Eva Nordström om sitt uppdrag. I panelen återfinns Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Johan Lövstrand (S), bostadspolitisk talesperson, Jakob Forssmed (KD), finanspolitisk talesperson, Emma Ringqvist, ordförande i jagvillhabostad.nu och Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.Webbinariet sänds live på Riksbyggens Facebooksida och kommer även att kunna ses i efterhand.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]