Pehr Westman i den loungeliknande entrén där kaffebaren ersatt den klassiska receptionsdisken.
Publicerat 9 april, 2018

Nu blir det aktivitetsbaserat – på riktigt

Med sitt nya huvudkontor vill Atrium Ljungberg visa att ett aktivitetsbaserat kontor verkligen kan fungera. Hemligheten är att inte kompromissa.

Det nya huvudkontoret ligger i Luftverkstaden, Atlas Copcos gamla industriarv i Sickla. Här finns inga fasta arbetsplatser. Istället är ytan uppdelad i olika miljöer, där medarbetarna kan välja plats utifrån behov och arbetsuppgift.

[ Annons ]

Den senaste tiden har det förekommit en hel del kritik om hur moderna kontorsmiljöer leder till sämre produktivitet och skapar ohälsa. Inte sällan handlar det om kontor som flaggats just som aktivitetsbaserade. Pehr Westman, projektledare för utvecklingen av det nya huvudkontoret, instämmer delvis i kritiken. Inte minst har han och kollegorna färsk erfarenhet av en dysfunktionell traditionell kontorsmiljö.

– Vårt tidigare kontor, som ligger bara ett stenkast bort, var av typen öppet landskap – ett fint kontor i sig men där trivseln gradvis sjönk , säger Pehr Westman.

Han beskriver en miljö som upplevdes för tyst men där medarbetarna ändå blev störda.  För att inte störa de övriga som satt vid skrivborden gick man in i ett mötesrum så fort man behövde avhandla något.

– Det gjorde att det var ont om lediga mötesrum. Samtidigt blev det alldeles för tyst och öde ute i kontorslandskapet. Det saknades puls och det fick medarbetare att välja bort kontoret för att arbeta på andra platser eller på något kafé.

Resultatet blev alltså en massa tomma skrivbord, men fullt i mötesrummen. Det ville man undvika när man skapade det nya kontoret.

– Den största skillnaden är att många väljer att ta sina möten här i våra öppna informella miljöer och att to-do-listan avgör var på kontoret du tillbringar din arbetstid, samverkan mellan medarbetarna har ökat markant, säger Pehr Westman.

Han betonar att för att det ska fungera så måste det finnas helt tysta zoner där det går att arbeta koncentrerat.

Ambitionen har varit att behålla lokalens tidstypiska och industriella känsla, bland annat genom råa betonggolv, tak med synliga installationer och mellanväggar med industrikänsla. För att mjuka upp lokalen har växter, klädda möbler, mattor, textilier och trädetaljer använts.

– Vår målsättning är att ligga i framkant med vårt kontorserbjudande. Därför är vi väldigt stolta över att nu kunna visa upp vårt egna nya huvudkontor. Det är en modern arbetsplats som verkligen stimulerar samarbete, kreativitet och effektivitet, vilket är avgörande parametrar för att ett företag ska lyckas, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Mycket inspiration har hämtats från hotellvärlden.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]