Med moms på hyran öppnas det upp för att 50 000 fler lägenheter kan byggas under en 10-årsperiod. – Nu är tiden att driva igenom en ändring av momsdirektivet i EU, menar Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige.
Krav att moms införs på bostadshyra har under lång tid drivits av Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgästföreningen. I dag betalar fastighetsägare 25 procent moms på material och tjänster, exempelvis när ett hus underhållas, men får inte lägga på moms på hyran. Kan man lägga en 6-procentig moms på hyran och dra av utgående moms blir det klart mer fördelaktig kalkyl för både nybyggnation som renovering.
Fastighetsägarna tror att den skattemässiga fördelen skulle motsvara byggandet av cirka 50 000 lägenheter under tio år, plus förstås positiva effekter på arbetsmarknaden.
Enligt EU:s momsdirektiv betraktas en låg moms på hyra som en skattesubvention och hör därför inte hemma på den reguljära bostadsmarknaden. Enligt EU:s direktiv är det endast för social housing som man får lägga en momssats. Under alliansregeringen såg man det som allt för svårt och tidsödande att ändra detta direktiv och bestämde sig då för att inte driva frågan i EU.
– När man nu inom EU tittar på revidering av momssatser tycker vi att det finns en möjlighet för regeringen att ta upp moms på hyran till diskussion. Genom att aktivt driva frågan inom EU finns möjligheter för regeringen att få igenom en regeländring, säger Ulla Werkell.
– Med tanke på flyktingsituationen och behovet av nya bostäder borde man kunna mjuka upp det regelverk som nu råder, tillägger hon.
Ulla Werkell påpekar att man på andra områden infört momsregler som de nu efterlyser även för bostäder.
– Idrottsanläggningar kan byggas med avdrag för moms och sedan läggs en låg moms på de som hyr en tennisbana eller fotbollsplan – det för att uppmuntra till idrott.