[ Annons ]

I och med invigningen av Ikeas tredje vindpark i Sverige är möbeljätten från och med torsdagen helt energioberoende i sin nordiska verksamhet.
Publicerat 28 maj, 2015

Nu är Ikea i Norden självförsörjande på energi

I och med invigningen av Ikeas tredje vindpark i Sverige är möbeljätten från och med torsdagen helt energioberoende i sin nordiska verksamhet.

På torsdagen invigdes Ikeas nya vindpark med totalt 30 vindkraftverk i Härjedalen. Därmed blir koncernens nordiska verksamheter nu helt energioberoende, och kan till och med överskottsproducera energi.

[ Annons ]

Sammanlagt har IKEA koncernen investerat över 1,5 miljarder kronor de senaste åren i förnybar energi i Sverige.

– Att bli energioberoende i Norden är ett viktigt steg mot vårt mål att vara globalt energioberoende år 2020. Vi tror att det som är bra för våra kunder och vår planet också är bra för IKEA, säger Håkan Svedman, landschef IKEA Sverige.

Vid torsdagens invigning på Glötesvålen deltog också Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.
– Invigningen av Glötesvålen är mycket betydelsefull. Vindkraftsparken visar att genom långsiktiga satsningar och ansvarsfullt ägande kan svenskt näringsliv gå före. Genom att vi i Sverige leder utvecklingen inom vindkraft i kallt klimat och med lokalt engagemang kan vi utveckla både glesbygden och det svenska energisystemet hållbart. Jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit här, säger Erik Brandsma, generaldirektör Energimyndigheten.

Sedan tidigare har IKEA koncernen nio vindkraftverk på Korpfjället och sju på Rämsberget i Dalarna. I samband med dagens invigning äger IKEA koncernen 46 vindkraftverk i Sverige och producerar mer energi än företaget konsumerar i Norden.

De 30 vindkraftverken på Glötesvålen beräknas producera cirka 220 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 44 000 hushåll. Glötesvålen har ett av Nordens bästa vindlägen på 1010 meter över havet och med en medelvind på i snitt mellan 8 och 9 sekundmeter. Vindparken i Glötesvålen har byggts och förvaltas av vindkraftsbolaget OX2.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]