[ Annons ]

Sigtuna, en av de kommuner där hyran ny är klar. Foto: Shutterstock
Publicerat 6 februari, 2025

Nu är hyrorna i Stockholm och Gotland klara

I onsdags kväll meddelades att hyrorna i 13 stockholmskommuner och på Gotland höjs med mellan 5,2 och 5,7 procent från den 1 februari 2025. Sedan tidigare är det klart att hyran i Stockholm stad höjs med 5,3 procent.

Skiljeman Håkan Julius har alltså meddelat hyresnivåer i nivå med avgöranden i övriga Sverige, i några fall något över. Till skillnad från dessa har dock Håkan Julius valt att skjuta fram höjningstidpunkten från den 1 januari till den 1 februari.

– Skiljemannen hänvisar bland annat till hyresnämndens långa registreringsförfarande. Att det ska drabba hyresvärden i form av utebliven hyra är anmärkningsvärt, säger Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard.

[ Annons ]

De kommuner som omfattas av Håkan Julius rekommendationer är Botkyrka (5,6), Danderyd (5,5), Ekerö (5,7), Gotland (5,2), Haninge (5,6), Huddinge (5,7), Järfälla (5,3), Lidingö (5,2), Nacka (5,6), Nynäshamn (5,6), Salem (5,5), Sigtuna (5,3), Sollentuna (5,2) och Solna (5,3).

Bostadshyrorna för Stockholm stad meddelades i lördags – 5,3 procent under 2025.

– Precis som i fallet med den tidigare rekommendation för Stockholms stad, ligger dessa rekommendationer på lägre nivåer än vad vi hade förväntat oss. Dagens besked förstärker därmed problemen på hyresmarknaden där kostnaderna i förvaltningen under lång tid har ökat betydligt mer än hyrorna, säger Nathalie Brard.

Bostadshyrorna för Stockholm stad meddelades i lördags – 5,3 procent under 2025.

Eftersom det är i linje med beslut från skiljemännen i andra delar av landet konstaterar Nathalie Brard att beskeden knappast är någon överraskning.

Så inte heller reaktionen från motparten.

– Det är lägre än de 15 procent som Fastighetsägarna har krävt, men det är fortfarande alldeles för högt. Det borde visats större hänsyn för hyresgästernas tuffa situation och vi förstår inte varför de här hyresvärdarna ska få högre höjningar än andra. Framåt måste höjningarna bli mycket lägre, det här är en ohållbar utveckling, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgäst­föreningen region Stockholm.  

Hyresgäst­föreningen är kritiska till att Fastighetsägarna Stockholm för andra året i rad vänt sig till skiljeman. De menar att  man inte gett de lokala förhandlingar en ärlig chans. 

Inte heller på Fastighetsägarna är man nöjda med sakernas tillstånd.

– Vi får fundera på hur vi ska göra med förhandlingarna om nästa års hyresjustering. Det kan inte uteslutas att vi måste påkalla förhandlingarna ännu tidigare. Det är inte acceptabelt med en process som systematiskt leder till att hyreshöjningen senareläggs, säger Nathalie Brard.   

Men hon välkomnar att skiljemannens rekommendation gäller samtliga lägenheter som omfattas av förhandlingen. Det visar, enligt henne, att skiljemannen har utgått från förhandlingens grundläggande syfte.

– Den årliga förhandlingen handlar om att justera hyrorna i befintliga lägenheter för att dessa ska hänga med den allmänna ekonomiska utvecklingen på orten. Den handlar alltså inte om att förändra relationen mellan lägenheternas hyror. Det gör vi i andra sammanhang, säger hon.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]