Här bygger Bonava 101 nya hyreslägenheter i Hyllie, Malmö för bostadsbolaget Willhem.
Publicerat 19 juni, 2018

Nu är hyresprojekt heta för bostadsutvecklarna

På en allt tuffare bostadsrättsmarknad blickar en del av bostadsutvecklarna mer mot så kallade investeraraffärer där köpare är hyreshusförvaltare.

Bonava har satt ett mål att en tredjedel av nya projekt ska vara byggen av hyreshus. I den senaste kvartalsrapporten redovisar bostadsutvecklingsbolaget Bonava att försäljningen föll med 44 procent till 1 639 miljoner kronor och rörelseresultatet var ner med 91 procent till 43 miljoner kronor. Nu var en del av vinsten 2017 markförsäljningar som bättrade på resultatet.  I Sverige såldes 42 lägenheter under första kvartalet jämfört med 155 samma period 2017.

[ Annons ]

I ett läge där marknaden för nyproducerade bostadsrätter bromsat in rejält blickar förstås bolagen allt mer mot hyresmarknaden och hos Bonava, en av de största bostadsutvecklarna i norra Europa, finns en uttalad ambition att öka de affärerna. Bonavas målsättning är att investeraraffärerna ska utgöra en tredjedel av bolagets verksamhet.

– Vi har enskilda år legat på den nivån men vår ambition är att den ska vara mer stabil. Vi ser ett stort intresse för den här typen av affärer i Sverige och även på våra övriga marknader, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef på Bonava.

Senaste transaktionen var en försäljning av 164 hyreslägenheter i Linköping till Bantorget Hyresbostäder. Prislappen blev 311 miljoner kronor. Bonava har ingen egen förvaltning utan gör alltid affärer tillsammans med framtida tagare. Pris avtalas innan byggstart och bostadsutvecklaren tar ingen finansiell risk.

 En del vill i första hand sälja till bostadsrättsprojekt för att få mer betalt för marken.

Fredrik Hemborg sticker inte under stol med att marginalerna är bättre för bostadsrättsprojekt.

– Men marginal måste också ställas mot risk, och hyresprojekt är intressanta oavsett konjunktur. Sedan är det inte alltid så enkelt att hitta byggrätter som passar till hyreshusbyggande. Kommunerna har olika strategier och en del vill i första hand sälja till bostadsrättsprojekt för att få mer betalt för marken.

I pipeline ligger nu andra hyresprojekt som Bonava utvecklar åt bland annat Willhem. Man siktar på att bygga 500 hyreslägenheter per år.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]