[ Annons ]

Publicerat 13 januari, 2016

Notering av Norrporten kan bli en utmaning

Mycket tyder på att Norrporten ska till börsen och det talas om börsvärden mellan 15-17 miljarder. En utmaning på en tämligen skakig börs säger analytiker vi talat med.

Kanske inte den bästa tajmingen när börsen känns skakig, men Norrporten, ett av det större privata fastighetsbolagen i Sverige, planerar en börsintroduktion. Det är Dagens Industri som drar den slutsatsen efter att ha kommit över ett styrelseprotokoll från ägarbolaget NS Holding där det framgår att man har noteringsplaner.

[ Annons ]

Suget efter fastighetsbolag har varit stort på Stockholmsbörsen där för närvarande fastighetsbolag bara står för tre procent av det totala börsvärdet. Hur stor del av Norrporten som läggs ut till försäljning får framtiden utvisa, det spekuleras om ett samlat börsvärde runt 15-17 miljarder kronor. Det skulle i så fall bli en av de största noteringarna i modern tid. Senast var det Pandox som börsnoterades i fjol med ett börsvärde runt 16 miljarder. Frågan är förstås hur stor del ägarna Andra och Sjätte AP-fonden vill släppa i väg till börsen.

– Det är onekligen en utmaning att noteras nu när börserna världen över är skakiga, men svenska fastighetsbolag har visat sig vara stabila med urstarka värderingar. Det syns inte minst på Balder och Victoria Park som visat rejäla uppgångar, säger en fastighetsanalytiker som Fastighetstidningen talat med.

Norrporten är ett bolag med till största delen kommersiella lokaler spridda från Luleå till Köpenhamn. Affärsidén har varit att bygga lokal närvaro på tillväxtorter, ofta längs med E4:an. Norrporten har kvalitetsfastigheter med en strategi att premiera hög direktavkastning före värdestegringar. I Stockholm har bolaget enbart tre fastigheter.

Hur marknaden tar emot en eventuell notering blir intressant. Norrporten har inte som Pandox, Hemfosa eller Victoria Park en unik profil som lockat investerare.

– Är det något som saknas på börsen är det fler stora bostadsbolag, menar den fastighetsanalytiker som Fastighetstidningen talat med.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]