Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 29 maj, 2018

Nordiskt samarbete ska ge lägre byggkostnader

I måndags enades de nordiska bostadsministrarna om att stärka samarbetet kring harmonisering av byggregler och standarder. Något som förväntas leda till lägre byggkostnader.

Enligt en rapport från Nordisk Innovation leder skillnader i nationella byggregler i Norden till årliga merkostnader på mellan 40 och 60 miljoner euro enbart i Sverige. I tisdags träffades de nordiska bostadsministrarna för att diskutera hur en integrerad marknad för arbete och produkter kan ge kostnadsfördelar för såväl fastighetsägare och byggentreprenörer som för den offentliga sektorn.

[ Annons ]

– Norden ska vara världens mest integrerade byggmarknad. Vi vill göra det lättare för företagen i Norden att bygga tvärs över gränserna för att skapa bättre och billigare byggen i alla delar av Norden, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Länderna enades om att stärka samarbetet kring harmonisering inom byggbranschen. Det ska ske bland annat genom forskning och att stärka nordiska nätverk inom byggbranschen.

Intervjuad i tidningen Byggindustrin berättade Peter Eriksson om planer på ett mobilt labb i syfte att få fram forskning som kan leda till ett gemensamt regelverk.

– Ett exempel är hur man ska få in en rullstol i ett badrum som lett till skilda regler mellan länderna, sa Peter Eriksson till Byggindustrin.

Danmark valde dock att inte underteckna inte deklarationen. Detta med hänvisning att det skulle kunna påverka handeln med Tyskland och Holland.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]