Publicerat 25 januari, 2022

Nordea räknar med stigande boräntor framöver

De svenska boräntorna har ökat i spåren av oron över en varaktigt hög inflation, vilken fått de långa räntorna att öka. Enligt Nordea väntas denna trend fortsätta, uppges det i senaste boränteprognosen.

Banken skriver att medan man själva, liksom Riksbanken, tror på att inflationen faller framåt sommaren, kan Riksbanken potentiellt stressas av den tillfälligt höga inflationen och trots allt höjer den korta räntan.

För de hushåll som vill binda lånen eller delar av dem är det inte för sent, enligt Nordea. Samtidigt påpekas det att skillnaden mellan den rörliga räntan och de bundna har minskat jämfört med tidigare.

”I skrivande stund är ränteskillnaden mellan ett lån på tre månader respektive fem år 0,16 procentenheter. Det betyder att räntan inte behöver gå upp särskilt mycket för att skillnaden raderas ut. Motsvarande skillnad för en ränta på ett tvåårigt lån är 0,46 procentenheter och något mer attraktiv i dagsläget. Det särskilt om konjunkturen mattas av de närmaste två åren”, skriver Nordea som har det som sin prognos.

Nordeas prognos för tremånadersräntan, vars listränta hos Nordea i dag ligger på 2,45 procent, är att den ökar till 2,50 procent och fortsätter vidare upp till 2,55 procent i juni 2022.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]