[ Annons ]

Bild: Nock Massiva Trähus.
Publicerat 29 juni, 2021

Nock bygger hyresrätter i trä i Uppsala

Nock Massiva Trähus bygger 140 nya hyreslägenheter i trä i Östra Sala backe i Uppsala. Beställare är bostadsbolaget Midroc Properties och byggstart är planerad till hösten 2021.

Bygget är en del i utvecklingen av östra Uppsala och området Östra Sala backe. Midroc bygger två fastigheter i området, Träpalatset och Konstnären, med totalt 216 bostäder. Nock Massiva Trähus kommer att leverera 140 av dessa, som byggs i korslimmat trä med volymbyggnadsteknik för att minimera klimatpåverkan

– Vi är glada och stolta för förtroendet att få leverera hyreslägenheter i korslimmat trä åt Midroc. Det är angeläget att bidra till att minska bostadsbristen i Uppsala på ett sätt som är både klimatsmart och kostnadseffektivt, säger Olle Knaust, vd på Nock Massiva Trähus.

[ Annons ]

Lägenheterna byggs i Nocks fabrik i Älvängen utanför Göteborg och färdigställs till 96 procent innan de fraktas till byggplatsen för montage. Badrum och kök har installerats och alla fönster och dörrar är monterade när lägenheterna lämnar fabriken. Alla beståndsdelar är utformade för att minimera bostädernas energianvändning.

Bostäderna i Träpalatset och Konstnären kommer att ha lägre hyra jämfört med andra nyproducerade hyresrätter och kommer att ha högsta möjliga miljöklassificering. I planeringen har stort fokus varit på ljusinsläpp, god akustisk miljö, tillgång till kollektivtrafik, inbjudande innergårdar och gott om cykelplatser.

– Den stora bristen på hyresrätter med rimlig hyra i Uppsala drabbar framför allt unga och mindre resursstarka människor. Det känns roligt att i detta projekt kunna kombinera fina byggnader, unikt låg energiförbrukning och skäliga hyror samtidigt som projektet är socialt och ekonomiskt hållbart. Detta är möjligt tack vare det statliga investeringsstödet och ett gott samarbete med Uppsala kommun, säger Jakob Ljunggren, affärschef på Midroc.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]