[ Annons ]

Foto: Nock Massiva Trähus.
Publicerat 10 februari, 2021

Nock bygger gröna hem i Norrköping

Nock Massiva Trähus bygger 44 miljövänliga hyresrätter i Norrköping. Konceptetet heter Gröna Hem och beställare är Slättö Förvaltning. 

De 44 hyresrätterna, på 1–3 rum och kök, byggs i korslimmat trä med modern volymbyggnadsteknik och minimalt användande av plaster, för lägsta möjliga klimatpåverkan. Lägenheterna byggs inomhus i Nocks fabrik utanför Göteborg och är färdigställda till 96 procent när de fraktas till byggplatsen för montage. Badrum och kök har installerats och alla fönster och dörrar är monterade när lägenheterna lämnar fabriken. 

De första hyresgästerna beräknas kunna flytta in redan i oktober.

[ Annons ]

– Vi är stolta över att få bidra till att minska bostadsbristen i Norrköping genom att bygga fler hållbara, energieffektiva lägenheter i korslimmat trä. Sverige behöver fler klimatsmarta bostäder för att vi ska kunna möta både bostadskrisen och klimatkrisen samtidigt, säger Annika Knaust, projektansvarig på Nock Massiva Trähus.

Interiör från sovrum. Foto: Nock Massiva Trähus.

Själva huset värms upp via bergvärme som i kombination med träets goda isoleringsegenskaper ger en låg energiförbrukning. Värmesystemet kan även producera klimatvänlig kyla under varma dagar.

– Många vill bo hållbart i dag och det vill vi framhäva med smart arkitektur och mycket synligt trä. Vi lägger också stort fokus på miljöerna runt bostäderna. Det ska till exempel vara lätt att ta cykeln till affären, källsortera, odla eget och umgås, säger Annika Knaust.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]