[ Annons ]

Såhär såg förslaget till nya Nobelcenter ut från början. "Det liknar en guldfärgad kärnkraftsreaktor", säger KD:s gruppledare som tänker rösta nej till det reviderade förslaget. Illustration: David Chipperfield Architects
Publicerat 3 mars, 2016

Nobel Centers framtid oviss

Det tilltänkta Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm möter motstånd. Nu är fem av kommunfullmäktiges nio partier emot det omarbetade förslaget.

Bygget av Nobel Center möter motstånd. I förra veckan presenterades ett omarbetat förslag, men partierna i stadshuset låter sig inte övertygas. Dagens Nyheter rapporterar nu att Vänsterpartiet i Stockholms stad säger nej till det reviderade förslaget.

[ Annons ]

Partierna som är för Nobelcenter:
Socialdemokraterna
Moderaterna
Centerpartiet

Ännu ej känd ställning:
Feministiskt Initiativ

Partierna som motsätter sig förslaget:
Vänsterpartiet
Kristdemokraterna
Sverigedemokraterna
Liberalerna
Miljöpartiet

Det innebär att fem av de nio partierna i kommunfullmäktige nu säger nej till planerna på Nobel Center som är tänkt att uppföras på Blasieholmen i Stockholm.

Kristdemokraterna är ett av partierna som motsätter sig projektet i den nuvarande utformningen. Gruppledaren Erik Slottner, liknar Nobel Center vid en guldfärgad kärnkraftsreaktor och är missnöjd med flera andra arkitektoniska aspekter.

– Byggnaden är alldeles för modernistisk, fyrkantig och brutal för denna kulturhistoriskt känsliga plats, säger Erik Slottner och fortsätter;
– Ska Nobelcentret över huvud taget vara aktuellt på Blasieholmen måste arkitekturen anpassas till omkringliggande bebyggelse. Därutöver är det angeläget att Tullhuset bevaras. Den byggnad som nu föreslås tar väldigt stor plats och riskerar att förminska Nationalmuseum och omgivande bebyggelse på ett olyckligt sätt. Därför kommer Kristdemokraterna rösta nej, avslut
Med det sviktande stödet svävar projektets framtid just nu i ovisshet. Åtminstone till den 10 mars då ärendet ska hanteras av exploateringsnämnden.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]