Publicerat 7 februari, 2020

Nobel Center ska byggas vid Slussen

Det är tack vare en överenskommelse där Atrium Ljungberg återlämnar en markanvisning vid Slussen som uppförandet av nya Nobel Center möjliggörs på platsen.

Vid en pressträff under fredagen presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten en ny plats för Nobel Center.

[ Annons ]

Efter att beslutet om placering på Blasieholmen revs upp 2018 har ett intensivt arbete pågått med att hitta alternativ lokalisering för verksamheten. Valet föll på Slussen, direkt vid Stadsgårdskajen framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset.

Bakom det nya förslaget på plats har staden förhandlat med Atrium Ljungberg. Resultatet är att fastighetsbolaget återlämnar markanvisningen Hamnmästaren vid Slussen. Genom detta möjliggörs uppförandet av nya Nobel Center på platsen. I avtalet erhåller Atrium Ljungberg som ersättning markanvisningar vid Slussen, Hagastaden och i Slakthusområdet.

– Vi är en av de största fastighetsägarna vid Slussen och vill vara med och bidra till platsens utveckling och attraktivitet. Etableringen av nya Nobel Center är inte bara viktig för Slussen utan för hela Stockholm och Sverige, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg. Vi har nått en marknadsmässig överenskommelse där vi lämnar en fantastisk byggrätt mot markanvisningar på andra platser där vi finns representerade sedan tidigare och har möjlighet att fortsätta vårt strategiska stadsutvecklingsarbete, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Avtalet är villkorat av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad som beräknas antas i andra kvartalet 2020.

– Vi är mycket glada för överenskommelsen med Atrium Ljungberg som möjliggör att vi idag kan presentera Slussen som plats för Nobel Center. Nobelpriset är ett av världens starkaste varumärken och representerar vetenskap, kultur och utveckling för mänsklighetens bästa, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd, Stockholms stad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]