[ Annons ]

Snart kommer Halmstad sjukhus kunna erbjudas fjärrkyla. Det efter att NCC har borrat och muddrat för intags- och utloppsledningarna vid Nissans mynning.
Publicerat 8 november, 2011

Nissan ska muddras för fjärrkyla till sjukhuset

Snart kommer Halmstad sjukhus kunna erbjudas fjärrkyla. Det efter att NCC har borrat och muddrat för intags- och utloppsledningarna vid Nissans mynning.

– Fjärrkylan ska användas till att svalka butiker och kontor i Halmstad centrum, men även till Halmstad sjukhus som slipper använda energislösande kylutrustning. Fjärrkylan är mer skonsam mot sjukhusets budget, säger Magnus Lander, affärschef på NCC Construction Sverige, region syd.

[ Annons ]

NCC:s utmaning blir att dra kallvattenledningarna från Nissans mynning in i en värmeväxlare, samt lägga en utloppsledning från värmeväxlaren tillbaka ut i ån.

– Vi ska gräva en sänkbrunn som är 8 meter djup ungefär 100 meter från stranden. Sedan ska vi borra oss igenom marken och muddra 250 meter i Nissans botten för att kunna lägga ledningarna under jord och ut i ån. Sådant gör vi inte varje dag, säger Magnus Lander, affärschef på NCC Construction Sverige, region syd.

Vattnet som går från värmeväxlaren tillbaka till Nissan håller en något högre temperatur än själva ån, men skillnaden är så pass marginell att miljön inte påverkas. Det kalla vattnet leds vidare hela vägen upp till Halmstad centrum och sjukhuset.

Med en årsmedeltemperatur under fem plusgrader är det svårt att föreställa sig att kyla har blivit så populärt i Sverige. Orsaken är att landet är en av världens mest elektroniktäta nationer. En normal arbetsplats har datorer, skrivare och servrar med kylfläktar som slukar energi för att hålla värmen borta. På ett sjukhus finns röntgen och annan elektronik som måste svalkas, ofta med dyra och ineffektiva kylaggregat.

– Det är ingen slump att Facebook bygger sina serverhallar i Luleå. Det kan handla om en mindre förmögenhet att betala elnotan för både drift och kylning av servrarna, säger Magnus Gunnarsson, projektledare för fjärrkyla på Halmstad Energi och Miljö AB.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]