En renovering skulle inte leda till enhetlig standard. Det menade hovrätten och nekade därför en fastighetsägare att modernisera kök och badrum i en lägenhet.
Lägenheten är i en fastighet från 1930-talet. I samband med ett tidigare stambyte 2004–2005 renoverades endast badrummet. I lägenheten fanns fortfarande originalinredningen kvar och var till skillnad mot övriga i huset utrustad med el-spis istället för gasspis. Den ombyggnad hyresvärden planerade innebar bland annat att inredningen i köket skulle rivas ut och ersättas. Trägolven i lägenheten skulle bytas till parkett, badrummet helkaklas, förses med ny snålspolande toalett, belyst badrumsskåp och handdukstork.
Men hyresgästen ansåg att lägenheten var i gott skick och vägrade att acceptera ombyggnaden. Hon påpekade också att det fanns fler lägenheter i fastigheten med originalinredning.
Fastighetsägaren lämnade en ansökan till hyresnämnden för att få åtgärderna godkända, men fick avslag. Varken hyresnämnden eller hovrätten ansåg att fastighetsägaren visat att ombyggnaden skulle leda till en enhetlig standard eller att det fanns behov att renovera. Beslutet överklagades men avslogs av hovrätten.
– Åtgärderna skulle inte ha åstadkommit en enhetlighet mellan lägenheterna i huset, säger Johan Fink Öhlmer, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm som företrädde hyresgästen. Något övrigt renoveringsbehov hade inte uppstått under de år som förflutit sedan senaste renovering.
Fastighetsjuristen Ove Schramm säger att beslutet inte var helt oväntat:
– Enligt dagens system krävs det tillstånd av bostadshyresgästen eller hyresnämnden om fastighetsägaren vill utföra en standardhöjande åtgärd som inte obetydligt påverkar bostadens bruksvärde.
– Tillstånd ges om hyresvärden har ett beaktansvärt intresse av att genomföra åtgärden och att det inte är oskäligt mot hyresgästen att det genomförs. Alltså efter en intresseavvägning. Hyresnämnden ansåg inte i detta fall att hyresvärdens skäl var tillräckliga. Ofta brukar denna typ av renoveringar vidtas i samband med byte av stammarna, och då finns det i allmänhet mycket starkare skäl för hyresvärden att få godkännande för de standardhöjande åtgärderna eftersom det ofta är fråga om en sliten inredning och åtgärden är ekonomiskt motiverat.