[ Annons ]

Foto: Bixia
Publicerat 10 februari, 2020

Negativa elpriser för första gången i Sverige

Under natten till måndagen hade Sverige för första gången någonsin negativa elspotpriser. Det innebär att de svenska hushållen kunde förbruka el och få betalt för det.

Anledningen var stormen Ciara som gav en hög vindkraftsproduktion samtidigt som efterfrågan på el är liten på grund av den milda vintern, skriver elbolaget Bixia i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

– Det har förekommit negativa priser på el tidigare, bland annat i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft. Men aldrig tidigare här i Sverige. Det här beror på att det har installerats mycket vindkraft de senaste åren, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

Som lägst noterades ett elpris på minus 0,2 Euro/MWh mellan klockan 01 och 02 den gångna natten.

– Negativa elpriser är ovanligt, men i takt med att det byggs fler vindkraftsanläggningar kommer det bli allt vanligare då vindkraften inte går att reglera. Det gör att det under perioder som nu blir ett kraftigt överskott på el. I bästa fall kan vi exportera överskottet till våra grannländer, men det finns fortfarande vissa flaskhalsar i nätet, säger Matina Rosenberg.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]