Den negativa trenden har avstannat och det syns en viss ökning i index för hur fastighetsföretagen bedömer sin kommun. Däremot tror många av företagen att förutsättningarna kommer att försämras med den nya politiska sammansättningen i riksdagen. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet.
För nionde året i rad presenterar Fastighetsägarna GFR en undersökning om hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 20 kommuner i landet. Undersökningen granskar bland annat hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider.
– Under många år har trenden varit stadigt negativ. Trots att vi i år har det näst sämsta resultatet någonsin kan vi nu se att den negativa trenden har avstannat i många kommuner, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna GFR.
I årets undersökning frågades hur fastighetsföretagen ser på den nya politiska sammansättningen i riksdagen. Omkring hälften, 46 procent, av de tillfrågade tror att förutsättningarna att bedriva ett framgångsrikt fastighetsföretagande kommer att försämras. Tre procent tror att förutsättningarna förbättras medan 40 procent inte tror att det gör någon skillnad alls. Elva procent av företagen tror att regeringens påverkan är positiv för tillväxten, medan 30 procent tror att dess påverkan är negativ.
– Det innebär en halvering av förtroendet jämfört med hur fastighetsbranschen såg på alliansregeringen för ett år sedan. Det är med andra ord upp till bevis för den rödgröna regeringen. Vi hoppas att de tar siffrorna på allvar och är beredda att arbeta konstruktivt för att lösa den akuta bostadskrisen, säger David Björnberg.
De undersökta kommunerna är Värnamo, Borås, Linköping, Lidköping, Skövde, Skara, Trollhättan, Motala, Alingsås, Halmstad, Jönköping, Varberg, Kalmar, Kungsbacka, Västervik, Göteborg, Mölndal och Uddevalla.
En utförligare rapport för varje kommun finns att ladda ner här.