[ Annons ]

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 24 februari, 2021

”Nedstängningsförordning måste följas av nedstängningsstöd”

Regeringen måste besluta om ekonomisk kompensation till drabbade verksamheter vid en eventuell nedstängning av samhället. Det skriver Fastighetsägarna i sitt remissvar.  

Regeringen har skickat ut ett förslag på nedstängningsförordning på remiss till bland andra Fastighetsägarna. I förslaget vill regeringen vid behov kunna stänga ned butiker, frisörer och restauranger oavsett om de är belägna i en galleria eller inte. Sedan tidigare finns en förordning, som ger regeringen möjlighet stänga ned gallerior och varuhus.

Fastighetsägarna har lämnat ett remissvar, där de bland annat lyfter frågan om kompensation till drabbade företag. Om regeringen eller en myndighet begränsar eller stänger ner butiker, restauranger, frisörer med mera måste såväl lokalhyresgäster som fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar som drabbas ha rätt till ekonomisk kompensation.

[ Annons ]

– Den tillfälliga pandemilagen har funnits på plats sedan början av januari men fortfarande har regeringen inte gett något slutligt besked om ersättning till de som drabbas av en eventuell nedstängning. Regeringen behöver därför omgående få en förordning om ersättning vid nedstängning på plats, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, i ett pressmeddelande.

Det finns i dag inget beslut om att faktiskt stänga ned samhället, men regeringen vill vara förberedd om smittskyddsläget förvärras. Anders Holmestig menar att Fastighetsägarna har förståelse för detta, men att nedstängningar måste vara ett sista alternativ. Detta då ytterligare begränsningar skulle slå hårt mot såväl företag som samhällsekonomin.

I förslaget anger regeringen vilka butiker, restauranger och serviceinrättningar som ska stängas ned och vilka som även fortsättningsvis får hålla öppet oavsett om verksamheten finns i en galleria eller separat lokal.  Fastighetsägarna menar att det behöver tydliggöras vilka verksamheter som är samhällsviktiga och som får vara fortsatt öppna vid en eventuell nedstängning, till exempel genom SNI-koder.  Dessutom behöver alla typer av butiker som bedriver försäljning till näringsidkare undantas.  

– Det är viktigt att bygg- och entreprenadprojekt kan fortgå utan störningar. Det är bra att byggvaruhus förslås vara fortsatt öppna för näringsidkare så att hantverkare har tillgång till material som behövs i deras arbete.  Även försäljning av till exempel tekniska komponenter, städ-, hygien- och kontorsutrustning behöver vara öppen för att säkerställa att viktig service kan utföras, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]