[ Annons ]

UTMANINGEN: Från mässhall till sjukhus på 14 dagar. Rikard Skärebo vet ännu inte om Älvsjö sjukhus behöver användas. Kanske klarar akutsjukvården att ta hand om alla som smittats med covid-19. Men det han vet nu är att detta går att göra. Det finns kapacitet och ett grymt engagemang. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 4 juni, 2020

Nedmonteringen av fältsjukhuset i Älvsjö har inletts

Fältsjukhuset i Älvsjö kommer att avvecklas med omedelbar verkan. För Stockholmsmässans produktionschef innebär det att arbetet med nedmonteringen drar igång omedelbart. ”Det är en allvarlighetskänsla att tänka på hur det hade kunnat sett ut här”, säger Rikard Skärebo. 

Under torsdagen meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en presskonferens att fältsjukhuset i Älvsjö kommer att nedmonteras med omedelbar verkan. Sjukhuset, som byggdes upp i Stockholmsmässans lokaler på drygt en vecka för att ta emot allvarligt sjuka covid-patienter, togs aldrig i bruk. 

När Fastighetstidningen ringer upp Rickard Skärebo, produktionschef på Stockholmsmässan, befinner han sig i sjukhushallen som ekar tom. Här finns 600 vårdplatser som nu ska monteras ned.  

[ Annons ]

– Vi har precis haft kontakt med försvaret och gått igenom vilka delar de kommer behöva hjälp med från vår sida. Arbetet med nedmonteringen började direkt nu efter lunch och vi har redan packat ihop möbler och lite annat, säger Rikard Skärebo. 

Han nåddes själv av beskedet i samband med presskonferensen under torsdagen och nu väntar flera veckors arbete med nedmonteringen. Rikard Skärebo känner en lättnad över att sjukhuset inte behövde tas i bruk och är samtidigt stolt över att samarbetet och uppbyggnaden fungerat så bra. 

– Vi på Stockholmsmässan är väldigt glada att vi har kunnat erbjuda den här möjligheten och den här platsen. Att vi på så kort tid kunnat säkerställa att vi kan ta emot patienter om det skulle behövas. På ett sätt är det otroligt skönt att vi slapp använda sjukhuset. Samtidigt stärker det vårt samarbete för hur vi i framtiden skulle kunna göra något liknande. 

Processen med uppbyggnaden har dokumenterats noga för att viktiga erfarenheter och lärdomar ska kunna tas med in i framtiden. 

– Styrkan är verkligen samarbetet i det här – med försvaret, med Locum och med Region Stockholm. Med den resan finns alltid lärdomar att ta med sig. 

Han beräknar att arbetet med nedmonteringen kommer att ta ungefär fem veckor. Och det är såklart inte lika bråttom att montera ned sjukhuset som det var att få det på plats. 

– Demonteringen ska försöka göras på ett ekonomiskt och effektivt sätt så att vi kan spara det material som behövs och sortera det som ska gå till återvinning. 

För Stockholmsmässans personal innebär det att en del personal kan ställas om från att vara korttidspermitterade till att återgå i arbetet med nedmonteringen.  

– För våra samarbetspartners och entreprenörer är det också välkommet att få börja arbeta igen.   

Hur känns det, efter ett så intensivt arbete, att sjukhuset nu ska monteras ned? 

– Jag sitter just nu och pratar inne i sjukhuset och det ekar ju alldeles tomt här inne. Det är en lite skrämmande känsla faktiskt när man ser ett sjukhus med 600 vårdplatser som står helt tomma. Det är en allvarlighetskänsla att tänka på hur det hade kunnat sett ut. 

Läs även om arbetet med sjukhusbygget:

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]