[ Annons ]

Illustration: White Arkitekter.
Publicerat 18 december, 2017

NCC vinner miljardkontrakt i Göteborg

NCC i konsortium med Wayss & Freytag har idag ingått avtal med Trafikverket om byggnationen av etapp Korsvägen Västlänken i Göteborg. Uppdraget omfattar en pendeltågstation under jord och cirka 3,2 kilometer tågtunnel.

Trafikverket har lagt stor vikt på så kallade mjuka parametrar, som förmåga att interagera och implementera, i sitt tilldelningsbeslut.

[ Annons ]

– Att vi har fått uppdraget att bygga Korsvägen är mycket glädjande och visar att NCC och vår organisation är konkurrenskraftiga i projekt av den här storleken. Korsvägen är en viktig knutpunkt i Göteborgs kollektivtrafiknät och stationen kommer bidra till en ökad tillgänglighet till området, säger Nils Bjelm, Divisionschef Civil Engineering på NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Det totala uppdraget består av att bygga Västlänkens tunnel från Landala, via Körsvägen, Örgryte/Jakobsdal till Almedal, totalt 3,2 kilometer tunnel, samt stationen Korsvägen. Stationen kommer att ha tre uppgångar och byggs med en plattform och två spår, med förberedelser för ytterligare två spår och en plattform. Byggstart är planerad till våren 2018 och beräknas sluta 2026.

– Vi har stor kännedom om de stora uppdragen i Göteborgsområdet och det är en stor fördel att komma in tidigt i dessa projekt. Vi kommer att ha ett nordiskt samarbete inom NCC för den här byggnationen där vi bland annat kommer att ta in specialistkompetens från avdelningen ”Nordic Large Projects”, säger Per Kinell, avdelningschef vid NCC Infrastructure.

Kontraktet på 3,8 miljarder svenska kronor undertecknades under måndagen efter att överklagandeperioden löpt ut. NCC:s andel i entreprenaden är 60 procent. Ordern kommer att registreras i fjärde kvartalet 2017 inom affärsområdet NCC Infrastructure.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]