NCC bedömer att fastighetsbranschens nuvarande användning av drönare kommer att godkännas av rättsväsendet. Foto: NCC
Publicerat 6 december, 2016

NCC fortsätter fotografera med drönare

Ett domstolsbeslut stoppade tillfälligt all fotografering med drönare. Men byggbranschen kommer snart att kunna använda drönare ungefär som tidigare. Den bedömningen gör NCC, som därför nu utökar sin drönaranvändning.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus. Vi ökar därför vår användning genom ett strategiskt samarbete med företaget Spotscale, som hjälper oss att 3D-simulera befintlig bebyggelse, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC.

[ Annons ]

I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige. Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.

Domen blev en käpp i hjulet för NCC, som har stor nytta av fotografering från drönare och har 20 anställda med tillstånd att flyga drönare. Den vanligaste användningen är fotografering av mark som ska bebyggas. Flygbilderna används bland annat för volymberäkning och dokumentation.

Fotograferingen gör NCC:s arbete effektivare och snabbare samt ger lägre klimatutsläpp. Länsstyrelsens och Datainspektionens förtydliganden har sedan lättat på tillståndskraven. NCC har också sökt ett generellt tillstånd hos Länsstyrelsen för fotograferingen med drönare i hela Sverige.

Med teknik som det Linköpingsbaserade företaget Spotscale licensierat kan den befintliga bebyggelsen snabbt modelleras i 3D. NCC:s drönare tar först hundratals fotografier av en plats. Dessa omvandlas sedan i Spotscales molntjänst till en virtuell kopia av stadsdelen.

Tekniken gör det möjligt att på en skärm eller med VR-glasögon visa upp exakt hur en planerad byggnad kommer att se ut på platsen där den ska byggas. Det här underlättar kommunikationen med NCC:s kunder, myndigheter och de som bor och jobbar kring det planerade bygget.

– Med vår teknik kan man snabbt göra en 3D-modell tillgänglig på vanliga kontorsdatorer via en webblänk. 3D-modellen kan därför bli ett viktigt underlag för beslut om byggprojekt, säger Ludvig Emgård, vd och grundare på Spotscale.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]