Bild: Wingårdhs
Publicerat 26 januari, 2018

NCC bygger unikt vattentorn

Det blir NCC som får bygga Helsingborgs nya landmärke som ska säkra vattenförsörjningen i staden. En komplicerad konstruktion med vattnet i en stor ring 40 meter över marken.

Helsingborgs nästa vattentorn vid Österleden ska stå klart runt 2020. Det är Wingårdh Arkitektkontor som skapat den utformningen som ska föra tankarna till en akvedukt. Istället för som traditionellt i en rund reservoar kommer vattnet att finnas i en stor ring 40 meter över marken. Tanken är att ringen med en diameter på 90 meter också ska bli en intressant plats för människor att vara på.

[ Annons ]

Rent funktionsmässigt handlar det om att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne. Vattnet kommer att strömma genom ringen och på det sättet får man en god omsättning av vattenvolymen.

NCC räknar med en byggstart i mars 2018.

– Utförandet är tekniskt komplicerat med en innovativ och unik design. Genom samverkansavtalet med NSVA har vi tillsammans hittat hållbara och effektiva lösningar för byggprocessen och ser nu fram emot att påbörja byggnationen av vattentornet, som blir ett fantastiskt landmärke för Helsingborg, säger Nils Bjelm, divisionschef NCC Infrastructure.

Helsingborgs stads befintliga vattentorn på Fredriksdal, byggt 1962, kommer att vara i drift under tiden det nya vattentornet byggs.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]