Illustration: NCC
Publicerat 2 februari, 2017

NCC bygger multihus i Limhamn

NCC har byggstartat ett funktionsblandat hus i Limhamn. Tanken är att skapa ett modellhus för den täta, blandade staden.

På onsdagen togs första spadtaget för Multihuset Limhamns läge, som NCC bygger på Övägen strax öster om de gamla Cementasilorna på Limhamn.

[ Annons ]

Multihuset byggs över ett helt kvarter och kommer att rymma såväl vårdcentral, apotek, förskola, livsmedelsaffär och kafé som bostäder, kontor och parkeringshus.

Att ha nära till service och att samutnyttja parkeringsplatser är två viktiga beståndsdelar för en hållbar stadsutveckling.

– En grundtanke när vi bygger Malmö är att det ska vara nära till service och lätt att ha en hållbar vardag. I en funktionsblandad stadsdel, där människor inte bara sover utan också handlar, arbetar och umgås, finns liv och rörelse och en ökad känsla av trygghet. Multihuset är ett modellhus i den täta blandade staden, säger stadsbyggnadskommunalråd Märta Stenevi (MP).

Förskolan byggs högst upp och utgörs av fyra avdelningar för upp till totalt 80 barn. Gården ligger på taket. Parkeringshuset sträcker sig genom huset från källarplan till och med våning fem. Norr- och sydsidan kläs in med kontor medan multihusets västra sida, som vetter mot havet, blir bostäder.

Det kommer att synas att multihuset har många olika funktioner. Därför kommer fasaderna ge uttryck för innehållet och ha en naturlig variation. Planerad inflyttning i huset är våren 2019, när också förskolan väntas öppna.

– Multihuset Limhamns läge är det första av sitt slag inom NCC. Genom att integrera service och bostäder och med ett parkeringshus minskar bilens ytanspråk i staden och det blir en trevligare stadsmiljö, säger Anders Tojkander, regionschef på NCC Property Development.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]