Publicerat 29 september, 2014

NCC bygger landets modernaste rättspsykiatri

Dagens 60 år gamla rättspsykiatriska regionklinik i Vadstena, som vårdar psykiskt störda lagöverträdare från framförallt Östergötland, Jönköping och Kalmar län, uppfyller inte dagens krav på vårdmiljö och säkerhet. Nu står det klart att NCC får uppdraget att bygga en ny rättspsykiatrisk klinik. Kliniken i Vadstena blir större med 90 vårdplatser mot dagens 70 och får […]

Dagens 60 år gamla rättspsykiatriska regionklinik i Vadstena, som vårdar psykiskt störda lagöverträdare från framförallt Östergötland, Jönköping och Kalmar län, uppfyller inte dagens krav på vårdmiljö och säkerhet. Nu står det klart att NCC får uppdraget att bygga en ny rättspsykiatrisk klinik.

[ Annons ]

Kliniken i Vadstena blir större med 90 vårdplatser mot dagens 70 och får också lokaler för sysselsättning, utbildning, friskvård och gymnastik. Det blir det större och mindre gröna innergårdar för uteaktivitet innanför de två våningar höga byggnaderna istället för de separata gårdar som finns idagen. Fastigheten byggs på samma plats som den nuvarande, men arkitekturen anpassas mer till omgivande kloster- och slottsmiljö.
– NCC ansvarar för att bygga ett ”tätt hus”, vilket här innebär extremt höga säkerhetskrav vad gäller stomme, tak, ytterväggar, fönster och dörrar. Arbetet sker i flera etapper där den gamla kliniken successivt rivs när patienterna efter hand flyttar över till de färdiga delarna i de nya husen. Därför gör vi vår sista insats sommaren 2018, säger affärschef Joakim Sternander, NCC.

Även personalutrymmena för de cirka 180 personer som jobbar här blir större med konferens- och möteslokaler. Byggnaderna rymmer även lokaler och kontor för förvaltningsdomstolen.

Kliniken är en av landets fem regionkliniker, som bedriver högspecialiserad rättspsykiatrisk vård och den sista av dem att moderniseras.

NCC bygger totalt 23 000 kvadratmeter. Arbetet har startat och avslutas i augusti 2018.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]