BIld: Wingårdhs arkitekter
Publicerat 17 augusti, 2018

NCC bygger kulturkvarter i Örebro

NCC bygger Örebros nya kulturkvarter, med bland annat stadsbibliotek och en kulturskola. Beställare är det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten fastigheter.

Kulturkvarteret ska bestå av en sex våningar hög byggnad på totalt 14 000 kvadratmeter.

[ Annons ]

Förutom stadsbibliotek och kulturskola ska byggnaden även inhysa dans- och musiksalar samt en stor multiscen med flexibel scen och skjutbara läktare.
– Kulturkvarteret ska vara en mötesplats för alla och är en djärv framtidssatsning för Örebro utifrån ett tillväxt- och attraktionsperspektiv. I det arbetet är det oerhört viktigt att entreprenören har tillräcklig kraft och metoder som är till gagn för projektet. Det fann vi i NCC som också hade det bästa utfallet i vår upphandling, säger Jeanette Berggren, vd på Örebroporten.
Byggnaden får miljöcertifieringen Miljöbyggnad 3.0 nivå Silver, med höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval.
Dessutom ska mycket av arbetet genomföras digitalt, med hjälp av virtual reality och digitala byggritningar. Även en digital förvaltningsmodell ska utvecklas. Huset är ritat Wingårdhs arkitekter.
– Det här är ett jätteintressant projekt i ett centralt läge i Örebro. Det är mycket tillfredsställande att se hur starkt Örebroporten har värderat vårt erbjudande med en digitaliserad byggprocess, genomtänkta logistiska lösningar och en stark organisation. Tillsammans genomför vi nu ett projekt som kommer att ge Örebroarna stort värde över lång tid, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]